AYM Üyesi Engin Yıldırım'ın ışıklar yanıyor mesajının ardından Saray'dan çok konuşulacak çıkış

AYM Üyesi Engin Yıldırım'ın ışıklar yanıyor mesajının ardından Saray'dan çok konuşulacak çıkış
AYM Üyesi Engin Yıldırım'ın Işıklar yanıyor paylaşımı eleştirilerin hedefi olurken Yıldırım, Gayem, AYM'nin bir hukuk ışığı olduğuna vurgu yapmaktı açıklaması yaptı. Yıldırım'a Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın danışmanı Cemil Ertem'den çok sert tepki geldi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Enis Berberoğlu hakkında, Anayasa Mahkemesi'nin oybirliği ile aldığı karara karşın "yeniden yargılanmasına gerek olmadığı" yönünde karar verdi. 

Mahkeme, Anayasa Mahkemesi'nin milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu hakkında verdiği kararın 'yerindelik denetimi kapsamında kaldığı' gerekçesiyle, yeniden yargılamaya yer olmadığını savundu.

Bunun üzerine AYM Üyesi Engin Yıldırım, mahkeme binasının bir fotoğrafını Twitter hesabında paylaşarak “Işıklar yanıyor” notu düştü.

Paylaşımı nedeniyle tepki gören Yıldırım, bir paylaşım daha yaparak yanlış anlaşıldığını ifade etti. 

Yıldırım, "Şahsi twitter hesabımda yaptığım paylaşımda kullandığım ibare maksadı aşan bir şekilde yorumlandı ve bundan büyük bir üzüntü duymaktayım. Gayem, AYM'nin bir hukuk ışığı olduğuna vurgu yapmaktı. Demokrasi dışı tüm oluşum, araç ve teşebbüsleri ima etmem asla söz konusu değildir." dedi. 

Yıldırım’a Saray'dan da tepki geldi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanı Cemil Ertem, Yıldırım'la ilgili şu mesajı yazdı: 

Bir FETÖ cü kendini deşifre etti!

İşte o mesaj: 

cemil-ertenm-tweet.jpg

AYM yapısı değiştirilebilir mi?

Mevcut yapıda AYM üyelerinin 12'si Cumhurbaşkanı tarafından, 3'ü ise Sayıştay ve baro başkanlarının göstereceği adaylar arasında TBMM tarafından seçiliyor. TBMM tarafından yapılan AYM üye seçiminde de AK Parti ve ortağı MHP'nin Meclis çoğunluğu etkili oluyor.

AYM'nin yapısının değiştirilmesi için anayasal bir değişikliğe gitmek gerekiyor.

Anayasada bir değişiklik yapılması için TBMM'nin beşte üç çoğunluğunun (360) oyuyla mümkün. Ancak AK Parti ve MHP'nin 339 sandalyesi bulunuyor. Bu durumda yüksek mahkemenin yapısının değiştirilmesinde bir diğer yol da referanduma gitmek.

AKP SÖZCÜSÜNDEN SERT TEPKİ 

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de paylaşımlara tepki gösterdi. 

Çelik sosyal medya hesabından şunları yazdı: 

Türkiye’ye geçmişte acılar yaşatmış müdahalelerin sloganının bir Anayasa Mahkemesi Üyesi tarafından kullanılması utanç verici bir saygısızlıktır. 
Hukuktan başka bir dili olmaması gereken bir AYM mensubunun hukuku katletmenin sembolü olan bir dille konuşması vahimdir.

Müdahaleler anayasal düzeni yıkmış ve milletimize büyük acılar yaşatmıştır. Müdahalelerin neticesinde hukuk düzenimiz ortadan kaldırılmıştır. Varlık sebebi hukuk olan AYM’de bir üye ise hukuku katleden müdahalelerin diliyle konuşuyor... Bu kabul edilemez.

Türkiye’nin gerçek hukukçuları en son 15 Temmuz darbe girişiminde teröristlerin müdahalesine güçlü bir direniş gösterdiler. Gerçek hukukçular demokrasiyi koruma mücadelesi verdiler. 
AYM Üyesi’nin kullandığı dil ise milleti tehdit etmenin ve hukuku yıkan müdahalelerin dilidir.

celik-tweet.jpeg


 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar