Ay'da düşündüğümüzden daha fazla su olabilir!

Ay'da düşündüğümüzden daha fazla su olabilir!
California Üniversitesinden 3 araştırmacı, Ay yüzeyinde tahmin edilenden daha fazla buz olduğuna işaret eden bulgulara rastladı.

Ay'da düşündüğümüzden daha fazla su olabilir!

Yeni bir araştırma Ay’da, LCROSS görevi esnasında yapılan inceleme ile hesaplanandan çok daha fazla su bulunduğunu ve bunun büyük ihtimalle gölgede kalan kraterlerde mevcut olduğunu öne sürüyor. LRO aracından elde edilen veriler ışığında Ay’daki 12 bin krateri inceleyen ekip, uydumuzun güney kutbuna yakın kraterlerinde ‘’benzer bir morfolojik trend’’ elde ettiklerini belirtti. Ekibe göre böyle kraterlerde muhtemelen Merkür’de bulunanlara benzer maddelere ek olarak kalın buz stokları da yer alıyor.

Araştırmacılar bilgilerin doğru olması durumunda, Ay’da en az 100 milyon ton buz rezervi mevcut olabileceğini savunuyor.

BUZ VARLIĞINA İŞARET EDEN ŞEY NEYDİ? 

Araştırmacılar gezegendeki 2 bin kraterin genişlik ve derinlik verilerini inceledi. Bu sayede tamamen gölgede kalan kraterlerin yüksek enlemlerde daha sığ hale geldiklerini, dolayısıyla bunun buz varlığına dair bir gösterge olduğunu belirttiler.

ÖNCESİNDE NE OLMUŞTU?

NASA’nın 2009 yılında gerçekleşen LCROSS görevinde LRO keşif aracının boş roketlerinden birinin güney kutbuna yakın kraterlerden birine düşmesini sağlamıştı. Shepherding uzay aracının sensörleri tarafından incelenen tozda, diğer maddelerle birlikte, su bulunduğuna dair kanıtlar elde edilmişti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar