Avrupa'nın Rus işgaline 'ikna olduğu' iddia edildi

Avrupa'nın Rus işgaline 'ikna olduğu' iddia edildi
İngiliz Financial Times gazetesi, ABD'nin Avrupalı devletleri, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi yönünde ikna ettiğini iddia etti.

Rusya - Ukrayna ilişkileri geriliyor

Milliyet'in Financial Times'dan aktardığına göre, ABD'nin AB ve NATO ülkelerine istihbarat verileri sunarak, Rusya'nın Ukrayna'yı 'işgal etmeye' hazırlandığına ikna ettiğini yazdı. Daha önce Rus Dış İstihbarat Servisi, Washington'u Moskova'yı kontrol altına almak için Avrupa'nın desteğini almaya çalışmakla suçlamıştı.

Ukrayna Savunma Bakanı Aleksey Reznikov, Ukrayna, ABD ve İngiliz istihbarat teşkilatlarının, Rus birliklerinin Ukrayna sınırları yakınında biriktiği iddiasıyla ilgili bilgi alışverişinde bulunduğunu söyledi. Rusya ise defalarca hiçbir ülkeyi tehdit etmediğini ve birliklerin toprakları üzerinde hareket etmesinin egemen bir hak olduğunu belirtti.

'ŞÜPHECİ' ÜLKELER AYRINTILI İSTİHBARAT RAPORLARIYLA İKNA OLDU 

Financial Times'a göre, diplomatik 'angajman' ve ABD'nin istihbarat paylaşma kararı, Almanya da dahil olmak üzere bazı şüpheci ülkeleri 'Kremlin'in yakında Ukrayna'ya asker gönderebileceği' konusunda ikna etti.

ABD, Kasım ayı başlarında NATO bakanlar toplantısı öncesinde bilgi paylaşmaya başladı. Gazeteye göre Washington, müttefiklere Rus birliklerinin Ukrayna sınırında yoğunlaştığını iddia eden Amerikan istihbarat raporlarını ve diğer kanıtlarını sağladı. Bir kaynağa göre, istihbarat verileri 'oldukça ayrıntılı'.

Gazete, bazı AB ülkeleri ve NATO üyelerinin Moskova ile karşı karşıya gelmek yerine diyalog çağrısında bulunduğunu ve Rusya'nın 'kışkırtılmadığı takdirde bir işgale girişmeyeceğine' inandıklarını yazdı. Ancak, ABD'nin sağladığı istihbarat fikrini değiştirdi.

Gazete ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden'ın Rus mevkidaşı Vladimir Putin'i Ukrayna'yı 'işgal etmeye' karşı 'uyarmak' niyetinde olduğunu da belirtti. Daha önce Beyaz Saray, Başkan Biden'ın 7 Aralık'ta Vladimir Putin ile bir görüşme gerçekleştireceğini ve bu sırada Ukrayna sınırındaki "Rus askeri faaliyeti" konusundaki endişelerini dile getireceğini resmen doğruladı.
Rus liderin basın sekreteri Dmitri Peskov, liderlerin Salı akşamı video bağlantısıyla iletişim kurmasının planlandığını, görüşme için gereken süreyi kendilerinin belirleyeceğini kaydetti.

300'DEN FAZLA RUS SUBAY VE GENERAL TOPLANIYOR 

Güney Askeri Bölge komutanı Vadim Astafjevs gazetecilere verdiği demeçte, Güney Askeri Bölge Komutanlığı'nın operasyonel seferberlik toplantısında gizli operasyonları ve birliklerin yeniden konuşlandırılmasını değerlendireceğini söyledi.

Askeri Bölge Komutanı Aleksandr Dvornikov liderliğindeki harekat seferberlik toplantısı, ilk kez alay komutanları da dahil tüm askeri unsur ve birlik komutanlarının katılımıyla gerçekleştirilecek. Video konferans yoluyla yapılacak oturumlara 300'den fazla subay ve general katılacak.

Dvornikov, "Birkaç yönde eşzamanlı olarak keşif ve saldırı komplekslerinin oluşturulma süreci, yüksek hassasiyetli havacılık, donanma, füze kuvvetleri ve roket topçu silahlarının da katılımıyla en kısa sürede hayata geçirilmeli" dedi.

20 METRE KALA ROTASINI DEĞİŞTİRDİ 

Rus ordusu, Karadeniz üstünde tespit ettiği iki ABD casus uçağının peşine düştü. Moskova'nın resmi açıklamasına göre Cuma sabahı erken saatlerde CL-600 Artemis ve RC-135 uçakları Karadeniz semalarında belirdi.

Bunun üzerine Rus jetleri Su-27 ve Su-30'lar dakikalar içinde havalandı, gökyüzündeki kovalamacanın görüntüleri Rus ordu televizyonu Zvezda tarafından ekranlara getirildi.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar