'Ateş Halkalı Güneş Tutulması' bu hafta gerçekleşecek

'Ateş Halkalı Güneş Tutulması' bu hafta gerçekleşecek
2019 yılının ve on yıllık dönemin son güneş tutulması, muhteşem bir ateşten halkaya sahip olan 'Halkalı Güneş Tutulması' olacak.

O tutulma...

26 Aralık günü gök yüzünde muhteşem bir görüntü yaratacak olan tutulma, ne yazık ki Türkiye'den gözlemlenmeyecek.

Avrupa, Asya, Avustralya ve Afrika kıtasında yaşayan insanların bir kısmı kendilerini şanslı sayabilir. Çünkü buradaki insanlar, 2019 yılının son Güneş tutulmasına tanıklık etme fırsatı elde edebilecekler. Hindistan, Singapur, Filipinler, Suudi Arabistan ve Avustralya kıtasının bir kısmı, 26 Aralık günü yaşanacak ‘Ateş Halkalı Güneş Tutulması'nı gözlemleyebilecekler.  

2017 yılında yaşanan Büyük Güneş Tutulması, Amerika Birleşik Devletleri genelinde gözlemlenebiliyordu. Ancak 26 Aralık’ta gerçekleşecek tutulma biraz daha farklı olacak. ‘Halkalı Güneş Tutulması’ olarak adlandırılan olay, tutulma tam olarak gerçekleştiğinde Güneş’in dış hatlarını açıkta bırakan bir ‘halka’ oluşturacak. 

NASA, 2011 yılının ocak ayında gerçekleşen Halkalı Güneş Tutulması'nın uydudan çekilen fotoğrafını paylaştı

Bu ‘ateş halkası’ olayının sebebi, uydumuz Ay’ın gezegenimize olan konumunun şu anda normalden biraz daha uzak olması. Ay, Dünya’dan bakıldığında Güneş’ten %3 oranında daha küçük görünüyor. Böylece Halkalı Güneş Tutulması gerçekleşmiş oluyor.

Fakat geçekleşen Güneş tutulmalarının ilginç bir düzeni var. Güneş tutulmaları, yaşanan Ay tutulmalarından yaklaşık iki hafta sonra meydana geliyor. 6 ayda bir gerçekleşen tutulma sezonunda ne zaman Dolunay olsa, arkasından bir Ay tutulması takip ediyor. Yeni Ay olduğunda ise arkasından Güneş tutulması takip ediyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar