Aşırı çay sevenler dikkat! Günde 5 bardaktan fazla içerseniz...

Aşırı çay sevenler dikkat! Günde 5 bardaktan fazla içerseniz...
Dünya Çay Komitesi tarafından 2018'de hazırlanan hazırladığı ‘Dünya Çay Raporu’na göre, çay tüketiminde Türkite ilk sırada yer aldı. Yılda 3.5 kilogram çay tüketen Türkiye'nin sağlık sorunlarını da göz önünde bulundurması gerekiyor.

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Gökçen Özüpek, Türkiye’nin çay tüketimini değerlendirdi. Özüpek değerlendirmesinde, "Günde 5 bardak çaydan fazlası zararlı etki yapıyor. Aşırı çay tüketimi tansiyon artışına ve anemiye neden oluyor” ifadesini kullandı.
‘Dünya Çay Raporu’na göre kişi başına çay tüketiminde yılda 3,5 kilogramlık çay tüketimiyle birinci sırada yer alan Türkiye'yi, 2,4 kilogramlık tüketimle Afganistan takip etti. Raporun üçüncü sırasında ise, 2 kilogramlık tüketimle Libya yer alıyor. 

İstanbul Aydın Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Araştırma Görevlisi Gökçen Özüpek, Türkiye'deki çay tüketimini baz alarak önemli bilgiler verdi. 


AŞIRI ÇAY TÜKETMEK SU KAYBINI TETİKLİYOR

Aşırı çay tüketiminin neden olabileceği sağlık sorunlarına değinen Özüpek, “Çay tüketiminin tamamen masum olduğunu söyleyemeyiz. Bizim için elzem olan çay tüketim miktarıdır. Aşırı çay tüketimi, içeriğinde bulundurduğu ‘tanenler’ sebebi ile vücutta demirin emilimini engelleyeceğinden anemi (kansızlık) ismini verdiğimiz sağlık problemine sebep olmaktadır. Ayrıca içeriğinde bulunan kafein ise, fazla çay tüketimine bağlı olarak tansiyonu yükseltip, bireylerde taşikardiye sebep olabilmektedir. Ayrıca aşırı tüketildiğinde su kaybının oluşmasını da tetiklemektedir” ifadelerini kullandı.


TANSİYON ARTIŞINA VE ANEMİYE NEDEN OLUYOR

Gökçen Özüpek, yeşil çayın antikanserojen bakımındna zengin olduğuna değinerek, "Siyah çayın içeriğinde tanen ve kafein fazla miktarda bulunurken, yeşil çayda ise polifenol olarak adlandırılan antikanserojen maddeler yoğunluktadır. Yeşil çay içeriğinde kanser hücreleri için etkili olan polifenolleri bulundurmasına rağmen günde maksimum 5 bardaktan daha fazla içilmemesini belirten yayınlar mevcuttur" dedi. 
Gökçen Özüpek açıklamasında, aşırı tüketiminin tansiyon artışına sebep olduğunu vurguladı. Çaylarda kafein bulunduğunu belirten Özüpek, "Yeşil çaydaki kafein oranı daha düşüktür. Siyah çayın da yeşil çay gibi antioksidan özellikleri vardır, ancak siyah çay daha fazla işlem gördüğü için antioksidan miktarı daha azdır. Siyah çay tüketiminin günde beş çay bardağını geçmemesi önerilmektedir. Bitki çaylarının ise üç bardağı geçmemesi önerilir” diyerek aşırı çay tüketenleri uyardı. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar