Sağlıklı yaşam için kinoalı sebze köftesi tarifi

Sağlıklı yaşam için kinoalı sebze köftesi tarifi
Korona virüs salgını sonrası tüm dünyada gündemin en önemli başlıklarından birisi de sağlıklı beslenme. Sağlığına dikkat etmek isteyenlerin gözde yiyeceklerinden birisi de kinoa. Birçok sağlık problemine karşı tüketilen kinoa, yüksek protein kaynağı ve kalsiyum deposuyla sağlıklı yiyeceklerin başında geliyor. 

Sağlıklı yaşam için kinoalı sebze köftesi

Sağlıklı yaşam için ipuçlarına ihtiyaç duyanların en önemli besin kaynaklarından biri olan kinoa, pirinç ya da bulgur gibi pişirilerek hazırlanırken pek çok faydası da mevcut. Yüksek tansiyona ve kansızlığa iyi gelen, alerjilere karşı koruma sağlayan kinoa cildi de yıpranmalara karşı koruyor. 

Hayvansal kaynakların aksine daha sağlıklı bir protein kaynağı olarak bilinen kinoanın yüksek tansiyona da iyi geldiği bilinmekte. Lifli yapısından dolayı tokluk hissi yaratan kinoa, zayıflamak isteyenlerin de tercih ettiği besin maddelerinden biri. 

Besin değeri ve yaygın kullanımları açısından piyasada üç renk kinoa satılmaktadır. Pişirme işlemi sonrasında tohum şeklini muhafaza eden kırmızı kinoa, salata kullanımları için daha uygundur. Kabukları acı bir tat veren ve elle ovuşturulup, temizlendikten sonra kullanılan beyaz kinoa ise kısır, dolma içi, pilav çeşitleri için idealdir. En yoğun aromaya sahip kinoa ise siyah renktedir ve piştikten sonra kırmızı kinoa gibi diri kalır.

Kinoa ile yapabileceğiniz en sağlıklı yemeklerden biri de kinoalı sebze köftesi. 

30 dakikalık pişirme süresi ile hazırlanan 12 kişilik kinoalı sebze köftesi için gereken malzemeler şu şekilde: 

1 su bardağı kinoa
2 su bardağısıcak sebze suyu
1 adet yumurta
2 adet haşlanmış küçük boy patates
1 adet küçük boy kabak
1 adet küçük boy havuç
2 dal taze soğan
1/4 demet maydanoz
1/4 demet dereotu
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
1/2 çay kaşığı kişniş
Kızartmak için:
3 yemek kaşığı zeytinyağı

Servis için:

1 paket mevsim yeşilliği
1 adet küçük boy nar

Hazırlanış: 

Kinoa tohumlarını, kendine has acı tadının gitmesi için bol suda yıkadıktan sonra kullanın.

Tarif:

Bol suda yıkayıp suyunu süzdüğünüz kinoa tohumlarını sıcak sebze suyunda suyunu çekene kadar yaklaşık 15-20 dakika haşlayın.

Kabuklarını soyduğunuz havuç ve kabağı, haşlanmış rendenin kalın tarafıyla rendeleyin. Taze soğanları ince ince doğrayın. Dereotu ve maydanozları incecik kıyın.

Sebze suyunda haşlanan kinoayı, cam bir karıştırma kabına alın ve soğuması için bir kenarda bekletin.

Rendelenmiş havuç, kabak ve haşlanmış patatesi, doğranmış yeşilliklerle karıştırın. Tuz, taze çekilmiş tane karabiber ve kişnişle tatlandırın.

Son olarak yumurtayı da kattıktan sonra tüm malzemeyi bir kaşık yardımıyla özleşene kadar karıştırın.

Zeytinyağını teflon bir tavada kızdırın. Hazırladığınız kinoalı sebze köftesi harcından bir yemek kaşığı kadar alın ve tavaya bırakın. Üzerine hafif bir şekilde bastırarak, arkalı önlü renk alana kadar kızartın.

Kızaran köfteleri, kağıt havlu serili bir servis tabağına alın ve fazla yağını bırakmaları için 2- 3 dakika kadar bekletin.

Bol suda yıkayıp kuruttuğunuz mevsim yeşilliklerini servis tabağına alın. Köfteleri yerleştirin. Ayıklanmış nar taneleriyle süsledikten sonra bekletmeden servis yapabilirsiniz. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar