KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan Rum Ortodoks Kilisesi'ne tepki

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan Rum Ortodoks Kilisesi'ne tepki
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Rum Ortodoks Kilisesi'nin Kıbrıs Türklerine ve seçilmiş liderine yaptığı eleştirinin "kabul edilemez" olduğunu belirterek "Kilisenin ve herkesin haddini bilmesi" gerektiğini söyledi.

Tatar'dan Rum Ortodoks Kilisesi'ne tepki

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Konstantias-Mağusa Metropoliti Vasilios'un Kıbrıs Rum kesimindeki Alfa Televizyonuna yaptığı açıklamalara ilişkin Türk Ajansı Kıbrısa (TAK) değerlendirmelerde bulundu.

Kilisenin, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde (GKRY) siyasete, eğitime ve milli meselelere yön verdiğini, Türk düşmanlığının topluma aşılanmasında ve tahriklerde etkili olduğunu kaydeden Tatar, "Ülkedeki huzuru, barışı, iki halkın komşuluk ilişkilerini dürten ve bozan kilisedir." dedi.

KİLİSENİN BÖYLE BİR İŞ İÇİNDE YER ALMASINI ELEŞTİRDİ

Tatar, GKRY'de papazların askeri tatbikata katılmasını yaptığı açıklamayla kınadığını ve kilisenin böyle bir işin içinde yer almasını eleştirdiğini kaydederek "Tespitimiz doğruydu ancak oradaki en üst düzey papazlardan hakaret ve tehdide varan, işi bambaşka yerlere götüren açıklamalar geldi." şeklinde konuştu.

"HERKES HADDİNİ BİLSİN"

Kıbrıs Türklerine ve seçilmiş liderine yönelik yapılan açıklamaların kabul edilemez olduğunu belirten Tatar, "Kilisenin ve herkesin haddini bilmesi" gerektiğini vurguladı.

"KİMSE KİLİSEYE TERS DÜŞMÜYOR"

Tatar, "Kilisenin Türk düşmanlığının topluma aşılanmasında, tahriklerde, Enosis'te ve Akritas Planı'nda ne kadar etkili olduğunu biliyoruz. Bu hala devam ediyor. Irkçı, aşırı Helenist düşünceye sahip, Ortodoks dinini meselelerin üzerinde gören, sorgulanamaz durumda olan kilise, Güney'deki her türlü siyasi erki etkiliyor. Kimse kiliseye ters düşmüyor. Bunları sorgulamak önemli." ifadesini kullandı.

TÜRKLERDE NEFRET SÖYLEMİ YOK

Kıbrıs Türk halkının hoşgörülü olduğunu ve meselelere de bu doğrultuda baktığının altını çizen Tatar, Kıbrıs Türk toplumunda Rumlardaki gibi nefret söylemi olmadığına dikkati çekti.

Tatar, Kıbrıslı Türklerin barış ve huzur istediğini, barışın da Ada'ya 1974'te geldiğini anımsattı.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar