Denizanası nedir? Türleri nelerdir? Zehirli midir? Kaç yıl yaşar?

Denizanası nedir? Türleri nelerdir? Zehirli midir? Kaç yıl yaşar?
Özellikle yaz aylarında serinlemek ve yüzmek için denize giden insanların korkulu rüyası haline gelen denizanası nedir? Özellikleri nelerdir? Türleri nelerdir? Denizanası zehirli midir? Denizanası kaç yıl yaşar? İşte denizanası hakkında bilinmeyenler?

Enteresan özellikleri ile en ilginç sayabileceğimiz medüz adı ile de bilinen denizanaları, saydam görünüşleri ile dikkat çekmektedir. Yapılan araştırmalarda denizanalarının yaşının 650 milyon olduğu saptanmıştır. Omurgasız canlı grubunda yer alan denizanalarının kalp ve beyin gibi organları yoktur.

 

DENİZANASI NEDİR?

Denizanaları, denizlerin ve okyanusların ölümsüz canlılarıdır. Denizanaları omurgasız canlılardır. Yani iç iskeletleri veya omurgaları bulunmaz. Scyphozoa ve Cubozoa sınıfından olan denizanası, dünyanın en eski canlılarından biridir. Şemsiye görünümlü yapılarıyla yüzmeye uyum sağlamış ve yassılaşmış olan bu canlılar, oldukça ilgi çekicidir. Saydam ve jelatine benzer formu olan ve bazı durumlarda dünyanın en büyük tehlikesine dönüşebilen bu canlı, denizin içinde diğer canlılarla birlikte yaşar.

 

DENİZANASI ZEHİRLİ MİDİR?

Denizanalarının çoğu zehirlidir. Hatta bazı türleri, dünyanın en zehirli ve tehlikeli hayvanları arasında gösterilmektedir. Kutu denizanasının zehri 90 dakika içinde bir insanı öldürebilir. Denizanaları beslenirlerken ve kendilerini korurlarken Nematosist adı verilen yakıcı hücrelerini kullanmaktadırlar. Bu hücreler sayesinde yemek istediği canlıyı etkisiz hale getiren bu deniz canlıları, ardından etkisiz hale gelen canlıları yerler.

Denizanaları etobur canlılardır. Deniz üzerinde yüzerlerken önlerine çıkan canlıları yerler. Denizanalarının besinleri arasında, küçük yapıdaki deniz canlıları, larvalar ve de yumurtalar yer alır.

 

DENİZANASI TÜRLERİ NELERDİR?

Sahip oldukları özelliklere göre farklı türlere ayrılan denizanaları hakkında araştırma yapıldıkça hayrete düşüren çeşitliliğe sahiptir. Denizanaları türleri arasında ölümsüz olma özelliğine sahip olan türler, dünya denizlerinde yer alan ve belli bir zamandan sonra tekrar gençlik dönemine geçebilecek kadar ilginç özelliği ile bilim adamlarının dahi ilgisini çekmektedir.

Deniz yosunu denizanası ile en zehirli olması nedeniyle en tehlikeli türlerden biridir. Kuzey Avustralya’da sıkça rastlanan bu tür, avının kısa sürede ölümüne neden olabilmektedir. Mavi renkleri ile daha da ilginç olan mavi denizanası türü ise en zararsız denizanası canlılarındandır. Deniz otu, aslan yelesi, top yaka ve ay denizanası türleri dünya üzerindeki en yaygın ve bilinen türleridir.

 

DENİZANALARI KAÇ YIL YAŞAR?

Dünyanın en uzun yaşayan canlıları olarak birçok bilimsel araştırmanın konusu olan denizanaları, tekrar çocukluk evrelerine dönebilmeleri ve kendi kendilerini onarabilme yetenekleri sayesinde sonsuza kadar yaşayabilme özelliğine sahiptir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar