BİR MAAŞ YILDA ALTI KEZ NASIL DEĞİŞİR

BİR MAAŞ YILDA ALTI KEZ NASIL DEĞİŞİR
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının Gelir Vergisi Genel Tebliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yüzlerce işletme, Ocak ayı bordrolarını düzenlemek için bu tebliği bekliyordu.Tebliğ yayınlandı yürürlüğe girdi. Asgari ücret üzerinde bordroluların maaşları yılda altı kez değişecek.

Gelir Vergisi Genel Tebliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğle, Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile getirilen asgari ücretin vergi dışı tutulmasına ilişkin düzenlemenin uygulama esasları belirlenirken, 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren yürürlüğe giren asgari ücret istisnası uygulamasına yönelik örneklere de yer verildi. Yüzbinlerce işletme, Ocak ayı bordrolarını düzenlemek için bu tebliği bekliyordu.

Asgari ücretin üzerindeki maaşa gelir ve damga vergisi yok

Asgari ücretin üzerinde ücret alanların ise asgari ücrete isabet eden ücretlerinden gelir ve damga vergisi alınmayacak.Ücret gelirleri asgari ücretin üzerinde olan çalışanların ücretlerinin, asgari ücret matrahı kadarlık kısmı gelir vergisinden istisna edilecek. Yine brüt asgari ücret tutarına isabet eden kısmı da damga vergisinden istisna tutulacak.

Tebliğin satır araları dikkat çekici

Tebliğ yayınlandı ama ortaya ilginç bir durum çıktı. Tebliğin satır aralarında ilginç noktalar vardı. Asgari ücretten yüksek para alan bir çalışanın maaşının yılda altı kez değişeceği ortaya çıktı. O tablolardan biri olan 8 bin lira brüt maaşı olan bir çalışanın aylara göre ücretinin nasıl değiştiği gözler önüne serildi.

8 Bin brüt ücreti alan çalışanın maaşı şöyle oldu:

Ocak-Mayıs         : 6 bin 395 TL

Haziran-Temmuz:6 bin 55 TL

Ağustos                :6 bin 156 TL

Eylül-Ekim             :6 bin 267 TL

Kasım                    :5 bin 931 TL

Aralık                     :5 bin 791 TL

Görüldüğü gibi Ocak-Mayıs ile Aralık ayı arasında 604 lira fark var. 8 Bin lira alan bir ücretlinin maaşı altı farklı maaş alacak.

Asgari geçim indirimi uygulanmayacak

Tebliğde, istisnanın kapsamı ve uygulamasına ilişkin detaylı bilgilere yer verilirken, buna göre, asgari ücretin aylık brüt tutarından işçi sosyal güvenlik kurumu primi ve işsizlik sigorta primi düşüldükten sonra kalan tutarına isabet eden ücretleri gelir vergisinden istisna edilirken, istisnayı aşan ücret gelirinin vergilendirilmesinde, hizmet erbabının ilgili aydaki gelirine ilişkin verginin hesaplanacağı gelir dilim tutarları ve oranları, istisna kapsamındaki tutarlar da dikkate alınarak belirlenecek.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar