Arşiv açıldı: Ecevit’in Sovyetler Birliği ziyareti görüntüleri ilk kez yayınladı

Arşiv açıldı: Ecevit’in Sovyetler Birliği ziyareti görüntüleri ilk kez yayınladı
Eski Başbakan Bülent Ecevit’in Türkiye Cumhuriyeti’ni ilk tanıyan ülke Sovyetler Birliği'ni 1978 yılında ziyaret ettiği görüntüler Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği tarafından yayınlandı.

Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği, eski Başbakan Bülent Ecevit’in 1978 yılında Sovyetler Birliği’ne yaptığı ziyaretin arşiv görüntülerini yayınladı.

Ecevit’in temaslarının yer aldığı videoda kendisine eşi Rahşan Ecevit eşlik ediyor.

Videoda, Ecevit’in Sovyet yönetiminin daveti üzerine Moskova’yı ziyaret ettiği ifade ediliyor ve temasları sırasında çekilen görüntüler yer alıyor.

Sputnik’in aktardığına göre, Sovyetler Birliği’ni defalarca ziyaret eden Ecevit’in Sovyet halkları tarafından, iki ülke arasındaki iyi komşuluk ilişkileri geliştirilmesini isteyen ve uluslararası politikada yumuşama sürecinin devam ederek silahlanma yarışına son verilmesini savunan bir politikacı olarak tanındığı ifade edilen videoda, başbakanın ve eşi Rahşan Ecevit’in, dönemin Sovyetler Birliği Başbakanı Aleksey Kasıgin ve Dışişleri Bakanı Andrey Gromıko tarafından karşılanması yer alıyor. 

Sovyetler Birliği-Türkiye ilişkilerinin başladığı 1920’li yıllara uzandığı, cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ilk dış politika eyleminin, Sovyetler Birliği kurucusu Vladimir Lenin’e, iki ülke arasında diplomatik ilişkileri kurma teklifini içeren mektup göndermesi olduğu hatırlatılan videoda, "Sovyetler Birliği’nin, Türkiye Cumhuriyeti’ni tanıyan ilk ülke olduğu ve tereddütsüz diplomatik ilişki kurarak destek verdiği" ifade ediliyor.

Videoda resmi karşılama töreninin ardından Ecevit’in Kızıl Meydan ve çelenk bıraktığı Lenin Mozolesi’ni ziyareti, Kremlin’deki görüşmeler, Moskova’nın en büyük müzelerinden birinde Türk ressamlarının çalışmalarının yer aldığı serginin açılışı, yine Moskova’daki VNDH Fuar ve Sergi Merkezi’nde uzay fuarı ziyareti ile Moskova ziyaretinin ardından Sovyetler Birliği Başbakan Yardımcısı İvan Arhipov eşliğinde Kiev’e ziyaret görüntüleri yer alıyor. 

İşte o tarihi görüntüler: 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar