Araştırmadan çarpıcı sonuç! Hastaların 'korona falı'na bakılabilir

Araştırmadan  çarpıcı sonuç! Hastaların 'korona falı'na  bakılabilir
Korona virüse yakalanan kişilerin hastalığı ne kadar ağır geçireceğinin öngörülebileceği ortaya çıktı.

Buna göre, korona hastalarının kanındaki 27 kilit protein, semptomların ağırlığına göre değişiklik gösteriyor. Uzmanlar, bu durumdan yola çıkarak bir test geliştirilebileceğini söyledi.

 Korona virüsü pozitif olan kişilerin hastalığı ne kadar ağır geçireceğinin önceden tespit edilebileceği ortaya çıktı. İngiltere ve Almanya’da yapılan ortak bir araştırmaya göre, korona hastalarının kanındaki belirli proteinlerin incelenmesiyle, bir kişinin ilerleyen aşamalarda ne kadar ağırlaşıp ağırlaşmayacağı önceden öğrenilebilir.

27 PROTEİN YOL GÖSTERİCİ OLACAK

Araştırmada, Berlin’deki Charite hastanesinde yatan 31 korona virüsü hastasının kanındaki proteinler kütle spektrometrisi yöntemiyle incelendi. Enfekte kişilerin kanında 27 kilit protein tespit edilirken, bu proteinlerin kandaki seviyesinin hastaların semptomlarının ağırlığına göre değişiklik gösterdiği tespit edildi.

Araştırmacılar, bu değişiklik nedeniyle söz konusu proteinlerin Covid-19 hastaları arasında bir tür ‘biyo-işaretçi’ görevi görebileceğini, yani hangi hastanın semptomları daha ağır yaşayacağını önceden gösterebileceğini belirtti.

‘DOKTORLAR İÇİN ÇOK KIYMETLİ’

Bu bulgu sayesinde, hangi hastanın ilerleyen günlerde hastalığı ne kadar ağır geçirebileceğini öngörebilecek bir test geliştirilebileceği aktarılıyor. Araştırma ekibinden moleküler biyoloji uzmanı Christoph Messner, “Bir Covid-19 hastasının durumunun kritik hale helip gelmeyeceğini tahmin etmek için doktorlara yardım edecek bir test çok değerli olacaktır” dedi. Bu tür testlerin, her hasta için sürecin en iyi nasıl yönetileceği konusunda fikir vereceğini dile getiren Messner, yoğun bakıma ihtiyaç duyacak kişilerin belirlenmesine de yardımcı olacağını söyledi.

Tespit edilen proteinlerin, Covid-19’a karşı potansiyel tedavilerin geliştirilmesine katkı sağlayacağı da belirtildi. 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar