Antibiyotikten daha etkili!

Antibiyotikten daha etkili!
Çin’de yapılan bir çalışmada özellikle mide kanserine yakalanan kişilerdeki ölüm oranı ile sarımsak tüketimi arasında ters orantılı bir ilişki olduğunu tespit etmişler.

Antibiyotikten daha etkili!

Sarımsağın kanserli hücreler üzerindeki etkisini bu alanda en yetkin isimlerden birisi olan Namık Kemal Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Evren Cabi’ye sorduk. Cabi, sarımsağın antibiyotik ilaçları ile yarışacak güçte olduğunu ifade etti. Sarımsağın çiğ olarak tüketilmesinin daha etkili olduğunun altını çizdi.

Sarımsak dünya üzerinde kültürü yapılan, sağlık açısından birçok faydası olduğu hem klinik araştırmalarla hem de laboratuvar araştırmalarıyla tespit edilmiş bir bitkidir. Hatta inanılmaz özelliklere sahiptir.

Bunlardan en çarpıcı olanı ve belki de insanların en çok ilgisini çeken antikansorejen özelliğe sahip olmasıdır. Bunu da yetkililer yapılan birçok çalışma ile ortaya koymuşlar. Hem laboratuvar hem de klinik tabanlı çalışmalarda bu faydanın üzerinde durmuşlardır.

 

SARIMSAĞIN MİDE KANSERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Buradan sarımsak tüketenlerin mide kanserinden ölme oranının düşük olduğunu epidemiyolojik olarak tespit edildiğini görüyoruz. Yine bu konuda benzer bir çalışma İtalya ve Amerika’da da yapılmış. Bu çalışma ile de sarımsak tüketiminin, kolon kanserine yakalanma riskini çok ciddi oranda düşürdüğü gözlemlenmiş. Bu çalışmalar laboratuvar ortamında kanserli doku üzerine yapılan çalışmalardır.

SARIMSAĞIN MİDE KANSERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Buradan sarımsak tüketenlerin mide kanserinden ölme oranının düşük olduğunu epidemiyolojik olarak tespit edildiğini görüyoruz. Yine bu konuda benzer bir çalışma İtalya ve Amerika’da da yapılmış. Bu çalışma ile de sarımsak tüketiminin, kolon kanserine yakalanma riskini çok ciddi oranda düşürdüğü gözlemlenmiş. Bu çalışmalar laboratuvar ortamında kanserli doku üzerine yapılan çalışmalardır.

SARIMSAĞIN İÇİNDEKİ HANGİ BİLEŞENLER SARIMSAĞI ÖNEMLİ KILIYOR?

Sarımsak öyle önemli bir bitki ki adeta bir kimya fabrikası gibi. İçerisinde 200’den fazla bileşik barındırıyor. Fakat bunlar ağırlıklı olarak, sarımsağın karakteristik kokusunu oluşturan sülfür bileşikler diyebileceğimiz bir grup var. Bunlardan en bilinenlerden bir tanesi alisin denilen bir kimyasal maddedir. Bu kimyasal normalde aktif değilken, sarımsağı ezdiğiniz zaman hücreler içerisinde bir takım kimyasal reaksiyonlar gerçekleşmeye başlıyor. Bu sayede alisin açığa çıkıyor. Yani sarımsağa kokusunu ve veren şifalı olma özelliğini kazandıran moleküllerden bir tanesi alisindir.

Amerika’da sıcaklığın alisin üzerindeki etkisini test etmek üzere bir çalışma yapılmış. Bir hayvan grubundan elde ettikleri kanserli epitel hücreleri kullanılmış. Sarımsağı 60 saniye mikrodalga ısıttıktan sonra ya da herhangi bir fırında 45 dakika ısıtıldıktan sonra antikansorejen özelliğini kaybettiğini söylemişler. Bunu da genelde içerisinde aktif olarak bulunan sülfür bileşiklerinin formasyonunun engellendiği gerekçesi ile sunmuşlar. Tüm bu bulgulardan yola çıkarak sarımsağın çiğ ve dövülmüş olarak tüketilmesini öneriyoruz.

Amerika’da sıcaklığın alisin üzerindeki etkisini test etmek üzere bir çalışma yapılmış. Bir hayvan grubundan elde ettikleri kanserli epitel hücreleri kullanılmış. Sarımsağı 60 saniye mikrodalga ısıttıktan sonra ya da herhangi bir fırında 45 dakika ısıtıldıktan sonra antikansorejen özelliğini kaybettiğini söylemişler. Bunu da genelde içerisinde aktif olarak bulunan sülfür bileşiklerinin formasyonunun engellendiği gerekçesi ile sunmuşlar. Tüm bu bulgulardan yola çıkarak sarımsağın çiğ ve dövülmüş olarak tüketilmesini öneriyoruz.

“SARIMSAĞIN KENDİNE ÖZGÜ BİR SAVUNMA MEKANİZMASI VAR”

Yani sarımsağın oluşturduğu savunma mekanizması insan için bir şifa kaynağına dönüşüyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar