Antalya Altın Portakal ödülleri sahiplerini buldu

Antalya Altın Portakal ödülleri sahiplerini buldu
58'nci Antalya Altın Portakal Film Festivali ödülleri sahiplerini buldu. Ödül töreninde konuşan Turizm ve Kültür Bakanı Mehmet Nuri Ersoy şunları söyledi...

“Özellikle kültür ve sanat alanına yürütülen çalışmalarda istikrarın ne denli önemli olduğunu ve zor olduğunu iyi biliyorum. Maalesef sanat alanında yapılan işler her zaman hak ettiği değeri görmüyor. Bu açıdan uluslararası bir kültür sanat organizasyonun ülkemizde 58 yıldır istikrarlı bir şekilde devam ediyor olmasının ne kadar değerli olduğunun bir kez daha altını çizmek istiyorum.

Bizlerde potansiyelimizi en doğru ve etkin bir biçimde kullanmak adına sanatın evrenselliğine kültürel etkileşimin dünya barışına sağlayacağı katkıya inanarak küresel bir perspektifle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bir yandan sanatsal mekanların geliştirilmesini sağlarken öte yandan geleceğin sanatçılarının yetişmesinin önündeki engelleri bir bir ortandan kaldırıyoruz.

Şunu çok iyi biliyoruz, biz ne kadar yeni mekanlar inşa edersek edelim, kültür sanat ortamlarının gelişimine olanak sağlayacak altyapıyı hazırlarsak hazırlayalım sonuçta bu mekanlara hayat verecek olan sanatçılarımızdır, sanat severlerimizdir. Eserleriyle, performanslarıyla sanatçılarımızla, sinema emekçilerimizle bu yapılar ancak anlam kazanabilir.

Sinemanın ne kadar güçlü bir sanat dalı olduğunun hepimiz farkındayız. Kendine has anlatım gücü ve diliyle sanatsal değerinin yanında aynı zamanda en yaygın ve kitleleri etkileme imkanına sahip iletişim araçlarının başında sinema gelmekte. Bu yönüyle her geçen gün kendini daha da geliştiren sinemamızın gelecekte çok daha iyi yerlere evrileceğine inancım sonsuz.

Toplumların en temel ve vazgeçilmez gelişmişlik göstergelerinden biri de bilim ve sanattaki tutumu ve geldiği düzeydir. Bu iki alana da yapılacak her türlü yatırımın kısa, orta ve uzun vadede toplumumuza yadsınamaz katkıları olacaktır. Bu gerçeklik ışığında bakanlık olarak geleceğin müreffeh Türkiye inşasında elimizden ne geliyorsa ziyadesiyle yapmaya hazır olduğumuzun bir kez daha altını çizmek isterim. 

Atatürk’ün, ‘Sanatsız kalan bir toplumun hayat damarlarından biri kopmuş demektir’ veciz ifadesinden ilhamla toplumumuzun bu hayat damarını beslemek en büyük yükümlülüğümüzdür. Köklü bir medeniyetin varisleri olarak anlatacak daha çok güzel ve çok güçlü hikayelerimiz var.

Bunları siz çok değerli sinema sanatçılarımızın engin hayal gücü, sanatsal becerileriyle gerçekleştireceğimize tüm kalbimle inanıyorum. Festivalin gerçekleşmesinde sağlanan katkının yanında festivalde yarışan birçok filme de bakanlık olarak destek sağlamış durumdayız.

Bu kapsamda pandemi döneminde desteklerimizi arttırarak Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak sinema sektörüne yaklaşık 150 milyon liralık destek sağladık. İnşallah bu destekleri gelecek yıllarda daha da arttırmayı hedefliyoruz. İnanıyoruz ki Türkiye çok kısa bir süre içerisinde bu alanda çok daha güçlü bir pozisyon elde edecek. Bunu hep birlikte başaracağımızdan da hiçbir kuşku duymuyorum. 

Türkiye’nin sanat potansiyeline sanatçılarımızın gücüne inanıyoruz. Değerli sanat severler gerek yurtiçinden gerekse yurtdışından gelerek festivale katılan herkese bir kez daha teşekkür ediyor, ödül alan isimleri ayrıca canı gönülden kutluyorum. İnşallah pandemi sürecinin ardından gelecek yıl daha sağlıklı günlerde yeniden bir araya gelmeyi umuyorum. Organizasyonun gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyor, hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum.                    

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ise şunları söyledi:

“Hepinizin bildiği gibi Türkiye tarihinin en büyük yangını Manavgat’ta yaşandı. Yangında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet diliyorum. Yana sadece ormanlarımız değil, canlılarımız değil, hatıralarımız, hayallerimiz, geçmişimiz ve geleceğimizdi. Onların anısına bu yıl afişimizi gelecek umutla yeşerecek temasıyla oluşturduk ve sanatçılarımızla birlikte 1880 dönüm üzerine 58. Antalya Altın Portakal Hatıra Ormanı’mızı dün ilk fidanlarını, ağaçlarımızı diktik. 

Salgının gölgesinde ve yaşadığımız yangın felaketinin hüznüyle hazırladığımız festivalimiz bize umut verdi, güç verdi. Altın Portakal’ımızın taşıdığı miras ve sinemamızın ışığı bir kez daha hem Antalya’mızı hem de ülkemizi aydınlattı. Kıymetli sanatçılarımızla ve sinema severle buluşmak hepimize moral verdi. 

Yaralımızı sarmamıza, güzelliklerimizi çoğaltmamıza ve yarınlara umutla bakmamıza vesile olan festivalimize unutulmaz anlara birlikte imza atmanın mutluluğunu yaşadık. Kıymetli konuklar 1964 yılında sinema sanatçılarına ve emekçilerine destek için festivalimizi başlatan Doktor Ahmet Tolunay başkanımızı rahmet minnetle anıyorum. Altın Portakal’ımızı bugünlere taşıyan kıymetli tüm belediye başkanlarına şükranlarımızı sunuyorum. Bir hafta boyunca sinemamızın kalbinin attığı Antalya’mızda bize Altın Portakal coşkusunu yaşatan ve bu güzel festivalde emeği geçen herkese, gecesinin gündüzüne katan tüm festival ekibine, sponsorlarımıza, yurtiçinden ve yurtdışından katılan değerli sinema sektörü temsilcilerine tüm sinema emekçilerine, kıymetli sanatçılar ve jüri üyelerimize teşekkür ediyorum. 

Bu salonu tahsis eden Gençlik ve Spor Bakanlı’ğımıza, değerli katkılarından dolayı Kültür ve Turizm Bakanımız sayın Mehmet Nuri Ersoy’a şükranlarımı sunuyorum. Bugün Altın Portakal ödüllerimiz 58. kez sanatçılarımızın ellerinde yükselecek. Ödül alacak sanatçılarımızı şimdiden tebrik ediyorum. İyi ki varsın Antalya’m, iyi ki varsın Altın Portakal, iyi ki varsın sinema. Sinemanın ışığı altında toplanacağımız, daha aydın daha özgür, nice Altın Portakal’lı yıllarda buluşmak dileğiyle sevgiyle kalın, cumhuriyetle kalın, Atatürk’le kalın.”

EN İYİ KADIN OYUNCU NİHAL YALÇIN, EN İYİ ERKEK OYUNCU TARHAN KARAGÖZ

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nün sahibi "Kafes" filmindeki rolüyle Tarhan Karagöz, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nün sahibi ise "Zuhal" filmindeki rolüyle Nihal Yalçın oldu.

EN İYİ FİLM: OKUL TIRAŞI

En İyi Senaryo Ödülü "Okul Tıraşı" filmiyle Ferit Karahan ve Gülistan Acet'e, En İyi Yönetmen "Kerr" filmiyle Tayfun Pirselimoğlu'na verildi.

En İyi Film ise Ferit Karahan'ın yönettiği "Okul Tıraşı" seçildi.

Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması'nda, Övgüye Değer Ödülü'nü "Rewşen" filmiyle Musab Tekin’e verildi.

Festivalde Kısa Film Jüri Özel Ödülü, "İkinci Gece" filmiyle Ali Tansu Turhan'a, En İyi Kısa Film Ödülü, "Siz Biraz Uzak Kaldınız" filmiyle yönetmen Elif Refiğ aldı.

Ulusal Belgesel Film Yarışması'nda, Övgüye Değer Ödülü "Acı ve Tatlı" filmiyle Didem Şahin'in, Belgesel Film Jüri Özel Ödülü de "Bekleyiş" filmiyle Aslı Akdağ'ın oldu. En İyi Belgesel Film Ödülü ise "Her Şey Dahil" filmiyle Volkan Üce aldı.

Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması'nda ise En İyi Uluslararası Film Ödülü, "Libertad" filmiyle Clara Roquet'e, En İyi Yönetmen Ödülü "Aurora" filmiyle Paz Fabrega'ya, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü "Aile" filmiyle Claudia Grob'a, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü de "Titanik'i Seyretmek İstemeyen Kör Adam" filmiyle Petri Poikolainen'e verildi.

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda da En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü'nü "İki Şafak Arasında" filmindeki rolüyle Nezaket Erden ile "Kafes" filmindeki rolüyle Özay Fect paylaştı. En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü ise "İki Şafak Arasında" filmindeki rolüyle Erdem Şenocak'ın oldu.

En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü "Anadolu Leoparı" filmiyle Billur Turan'a, En İyi Kurgu Ödülü "Okul Traşı" filmiyle Ferit Karahan, Hayedeh Safiyari ve Sercan Sezgin'e verildi.

En İyi Müzik Ödülü'ne "Kerr" filmindeki müzikleriyle Nikos Kypourgos, En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü'ne "Bağlılık Hasan" filmiyle Özgür Eken’e verildi.

Türk sinemasının ilk kadın film yönetmeni ve sinema oyuncusu Cahide Sonku Ödülü'nü Ezgi Baltaş ve Feride Çiçekoğlu paylaştı.

Behlül Dal En İyi İlk Film Ödülü, "Anadolu Leoparı" filmiyle Emre Kayiş'in, Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü de "İki Şafak Arasında" filmi ile Selman Nacar'ın oldu.

SİYAD En İyi Film Ödülü'nü, Necip Çağhan Özdemir "Bembeyaz" filmiyle, FİLM-YÖN En İyi Yönetmen Ödülü'nü de Tayfun Pirselimoğlu, "Kerr" filmiyle aldı. (ANKA)

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar