Anastasiadis’den Türkiye'ye alçak şantaj: "Ya bizi tanı ya da gümrük birliğine veto hakkımızı kullanırız"

Anastasiadis’den Türkiye'ye alçak şantaj: "Ya bizi tanı ya da gümrük birliğine veto hakkımızı kullanırız"
Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel'e, "Ankara, Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanımazsa, Türkiye-AB Gümrük Birliği'ne veto hakkımızı kullanacağız" dediğini açıkladı.

Anastasiadis'in "şantaj" açıklamasını Rum kesiminde yayınlanan Alithia gazetesi duyurdu.  

Gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in verdiği bir özel röportajda, 5+BM konferansına az bir süre kala "Ankara Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanımaz ve AB üye devletlerine karşı yükümlülüklerini yerine getirmezse Türkiye-AB Gümrük Birliği'ne veto hakkını kullanacak" dediğini yaptığına dikkat çekti.

Habere göre, Anastasiadis, "Charles Michel'e ve Ursula Von Der Leyen'e, Türkiye Avrupa devletlerinin tamamına yönelik yükümlülüklerini yerine getirmezse bizden olur alamayacağını açıkça söyledim. Karşısında olacağız, dolayısıyla Türkiye'nin Kıbrıs Cumhuriyeti'ni veya devletlerin tamamına karşı yükümlülüklerini tanımama tavrının devam edemeyeceği Avrupalı ortaklarımız tarafından da Türkiye tarafından da dikkate alınmalıdır. Bunu açıkça söyledim ve vazgeçme söz konusu değildir" dediği ileri sürüldü.

Haberde, "Türkiye'nin "yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde veto kullanacağından mı söz ettiği sorulduğunda" ise Anastasiadis'in "Kuşkusuz" cevabını verdigi belirtililerek şöyle devam ettiği kaydedildi: 

"Türk hükümeti ve Kıbrıslı Türk lider tarafından dile getirilmekte olan iki devlet çözümü tezi, ısrarlı tezleri olacaksa, iyimser olduğumu söyleyemem..."

Anastasiadis, ülke ismi vermek istememekle birlikte AB içerisindeki üç büyük ülkenin Türkiye'ye yaptırım uygulanmasını istediğini de açıkladı.

Gazete Cenevre'de gerçekleştirilecek 5+1 gayriresmî konferans öncesinde Birleşik Krallık Avrupa Bakan Yardımcısı Wendy Morton'un Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile temas edeceğini de bildirdi.

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar