Amasya'da 1700 yıl öncesine ait gizemli lahit, üzerindeki yazılara rağmen soyuldu!

Amasya'da 1700 yıl öncesine ait gizemli lahit, üzerindeki yazılara rağmen soyuldu!
Amasya'nın Merzifon ilçesinde 1994 yılında bulunan ve  üzerinde Medusa kabartması ile soyulmaması için beddua yazan lahit, Amasya Müzesi’nde sergileniyor. Müze müdürü Celal Özdemir, antik mezarların soyulmaması için sahibinin beddua yazılı lahit yaptırdığını belirterek, "Beddualara ve uyarılara rağmen maalesef mezarı soymuşlar" ifadelerini kullandı.

Amasya'nın Merzifon ilçesine bağlı Aktarla köyünde 1994 yılında yapılan kurtarma kazısında lahit bulundu. Roma dönemine ait lahidin üzerinde Grekçe harflerden oluşan ifadeler ve Yunan mitolojisinde gözlerine bakanı taşa çevirdiğine inanılan Medusa figürü olduğu belirlendi.

Yapılan incelemelerde lahidin üzerinde, "Her kim ki saygı ve merhamet duygularıyla yaklaşanlar Tanrı'dan iyilik görsünler. Ancak kötü niyetle yaklaşanlar, mezarı ele geçirmeye çalışanlar veya başka bir kötülük yapanlar için bu dünya basılmaz, denizler aşılmaz olsun. Çocuklarının, özellikle de eşlerinin hayrını görmesin, rızkı azalsın" şeklinde beddua yazıldığı belirlendi. 1700 yıl öncesine ait gizemli lahit, Amasya Müzesi’nde sergileniyor.

lahit4.jpg

"BEDDUAYA RAĞMEN SOYULMUŞ"

Lahit hakkında bilgi veren Amasya Müzesi Müdürü Celal Özdemir, "Beddualı lahidin üzerinde antik çağ mitolojisinde gözlerine bakan kişilerin taşa çevirdiğine inanılan Medusa’nın kabartmaları, çeşitli mitolojik yaratıklar ve o günün modası olan eserler var. Nureni Aktarla Lahdi dediğimiz lahit müzemizde sergileniyor.

lahit6.jpg

Mezarı korusun diye antik dönemde çok korkulan bizim Gorgo kızları dediğimiz Medusa’nın kabartmaları da yapılmış. Tüm bunlar mezarın soyulmaması, içindeki ölü hediyelerinin alınıp çalınmaması, mezara zarar verilmemesi için yapılan uyarı niteliğinde yazılardır.

lahit3.jpg

MÜZENİN EN DİKKAT ÇEKEN ESERİ

Medusa kabartmalarına ve beddua yazılarına rağmen mezarın dar yüzünden girilerek mezarın içerisindeki ölü hediyeleri olarak tabir ettiğimiz takıların ve kıymetli eşyaların alındığını belirledik. Yani beddualara ve uyarılara rağmen maalesef mezarı soymuşlar. Kurtarma kazısını yaptığımız dönemde hiçbir ölü hediyesi bulamadık. Şu an müzemizde sergilenen bu lahit, müzemizin de en ilginç ve dikkat çeken eserlerinin başında geliyor" diye konuştu. (DHA)

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar