Altın düşecek mi yükselecek mi? Altın yatırımcılarına kritik uyarı!

Altın düşecek mi yükselecek mi? Altın yatırımcılarına kritik uyarı!
Altın fiyatları ne olur merak ediliyordu. Altın yatırımcılarının dövizdeki sert düşüş sonrası kafaları karışık olunca altım ve döviz piyasası uzmanları yatırımcılara kritik uyarılarda bulundu. Uzmanlar, önümüzdeki günlerde yaşanacak gelişmeleri tek tek anlattı.

Analistler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu yıl 4 kez faiz artırımına gideceği ve ilk adımı mart ayında atacağı beklentilerinin güçlenmesinin altının ons fiyatında oynaklığı artırdığını, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına ilişkin haber akışının da gündemdeki yerini koruduğunu söyledi. 

Bugün, Japonya Merkez Bankası'nın genişleyici politikasını sürdüreceğini açıklamasının ardından ABD'nin 10 yıllık tahvil faizinin yüzde 1,8570 ile 2 yılın en yüksek seviyesine çıktığını belirten analistler, buna paralel artan dolar talebinin altının ons fiyatını baskıladığını ifade etti. Analistler, yurt içinde ise yüzde 0,4 artan dolar kurunun ise altın fiyatlarında yükselişe neden olduğunu kaydetti. 

Bugün yurt içinde konut fiyat endeksi, yurt dışında ise Almanya'da ZEW endeksleri ve ABD'de New York Fed Sanayi Endeksinin takip edileceğini aktaran analistler, teknik açıdan altının ons fiyatında 1.830 doların direnç, 1.790 doların destek konumunda bulunduğunu bildirdi. Dünya Altın Konseyi altın tahmini açıkladı. 

Dünya Altın Konseyi 2022 altın fiyatı tahmini için olumlu ve olumsuz gelişmeleri sıralarken altının seyri için izlenecek rotayı da çizdi. Dünya altın konseyi tarafından yapılan açıklamada ise altın fiyatlarının Merkez Bankaları tarafından yapılan alımlar ve tüketicinin canlı talebi ile desteklendiği belirtilerek koronavirüs salgını omicron varyantı nedeni ile para politikalarında sıkılaşmanın zorlaşacağı, tedarik zincirindeki kırılmaların devam edeceği ve yüksek enflasyonun desteği ile altın fiyatlarının yükselişini sürdüreceği öngörülüdü.

Omicron varyantının etkisi ile geçtiğimiz dönemde daha az likit varlıklara olan talepteki artışın piyasalarda düşüşe neden olabileceğini belirten Dünya Altın Konseyi yaşanan bu gelişmelerin portföylerde hedge olarak tercih edilen altına olan talebi artıracağını belirterek altına olan talebin canlı kalacağını, bununda altın fiyatlarını destekleyeceğini belirtti.

ALTIN GÜNE NASIL BAŞLADI?

Altının gram fiyatı, güne yükselişle başlamasının ardından 789 lira seviyesinde işlem görüyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 1.294 lira, cumhuriyet altını da 5.270 liradan satılıyor. Altın ve döviz piyasası uzmanı İslam Memiş ise altında geri çekilmenin yaşanacağını savunuyor. Memiş'e göre gram altın 600 lira seviyelerine gerileyecek. Bu nedenle altın alınmaması konusunda Memiş uyarıyor.

Birçok piyasa uzmanı da Memiş gibi gram altının o seviyeye gelmeden alınmamasını öneriyor.


 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar