Altın 2021’i kayıpla tamamladı

Altın 2021’i kayıpla tamamladı
Güvenli liman altın 2020 yılında gösterdiği ralliyle tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra 2021 yılında daha sakin bir seyir izledi.

Pandemi koşulları sebebiyle dünya ticaretinin sekteye uğraması, ham madde ve emtia fiyatlarını yükseltti. Bu gelişmeyle birlikte küresel çapta enflasyon zirveye ulaşırken, altın fiyatlarında da oldukça hareketli bir seyir izlendi. Yıllık bazda fiyat hareketine bakıldığında ons altın, yüzde 3.74 oranında değer kaybetti. Peki yurt içinde gram altında son durum ne? İşte detaylar...

2020 yılında pandemi koşulları sebebiyle ülkelerin kapanmaya gitmesi, küresel ticaretin durma noktasına gelmesiyle birlikte yatırımcılar riskli varlıklardan kaçarak daha güvenli olan altına yönelmişti. Bu gelişmeyle birlikte ons altın 2020 yılı Ağustos ayında 2 bin dolar seviyesinin üzerine çıkarak tüm zamanların rekorunu kırmıştı.

2021 yılında ise tedarik zincirinde görülen sıkıntılar dünya ticaretini olumsuz etkilemeye devam etti. Ham madde ve emtia fiyatlarında görülen artışlar küresel çapta enflasyonu körükledi.

ONS ALTIN YILLIK BAZDA DEĞER KAYBETTİ

Öte yandan yeni yılın gelmesine sayılı günler kala ons altın fiyatı, ABD 10 tahvil getirileri ve dolar endeksindeki gerilemenin etkisiyle birlikte toparlanma kaydetti.

ABD’de istihdam verisinin beklenenden daha iyi gelmesiyle birlikte ons altın fiyatı 2021 yılının son işlem gününde 1830 dolara çıktı. Değerli metal altın toparlanma kaydetse de sene başından bu yana yüzde 3.74 oranında değer kaybetti.

HİSSE SENETLERİNDEKİ RALLİ ALTINI GERİLETTİ

Öte yandan analistler 2021 yılında altın fiyatlarının düşük kalmasını hisse piyasalarında görülen ralliye bağladı. Bu gelişmeyle birlikte yatırımcılar altın yerine hisse senetlerinde kalmayı tercih etti.

GRAM ALTIN 2021 YILINDA KAZANDIRDI

Yurt içinde ise gram altın fiyatı, dolar kuru ve ons altında görülen seyre paralel olarak hareket etti. 2021 yılına 450 lira seviyesinden başlayan gram altın, 20 Aralık tarihinde 1060 lirayı aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

20 Aralık’tan sonra Türk lirasının döviz kurları karşısında değer kazanmasıyla birlikte gram altın fiyatında kayıplar hızlandı. 23 Aralık’ta 594 liraya kadar geri çekilen gram altın, yeniden toparlanma kaydetti ve yılı 779 lira seviyesinden tamamladı.

Yıllık bazda fiyat hareketine bakıldığında ise gram altın, yüzde 73 oranında değer kazandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar