Almanya'dan dikkat çeken ezan kararı

Almanya'dan dikkat çeken ezan kararı
Almanya'da Türk ve Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Köln'de, Büyükşehir Belediyesi, cuma günleri hoparlörden öğlen ezanı okunabileceğini bildirdi.

Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Henriette Reker, bu yönde gelen  talepler üzerine başlangıçta 2 yıllık pilot proje çerçevesinde şehirlerde belli  kurallar kapsamında ezan okunabileceğini açıkladı.
 
Anayasal olarak korunan din özgürlüğüne atıfta bulunan Reker, söz  konusu projenin, "dinin karşılıklı kabulünün bir işareti" olduğunu belirtti.

Reker, "Müslüman hemşehrilerimiz, şehrimizin ayrılmaz bir parçasıdır.  Şehrimizde kilise çanlarının yanı sıra ezan sesinin duyulması, Köln'de  çeşitliliğe değer verildiğini ve bu çeşitliliğin burada yaşandığını gösterir."  ifadelerini kullandı.

HER CAMİDE SORUMLU BİR KİŞİ BULUNACAK
 
Köln'de okunacak cuma ezanıyla ilgili bazı kurallar da belirlendi.
 
Buna göre, ezan okuma süresi 10 dakikayı geçmeyecek. Hoparlörle dışarı  verilecek ezan sesinin yüksekliği çok olmayacak.
 
Ezan okunan her camide, çevreden gelen soruları yanıtlamak ve olası  şikayetleri değerlendirmek üzere sorumlu bir kişi bulundurulacak.
 
Köln, eyaletin en büyük şehri konumunda
 
Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), İslam Toplumu Milli Görüş  Teşkilatı (IGMG), Avrupa Türk İslam Birliği (ATİB) gibi büyük Türk sivil toplum  kuruluşlarının genel merkezleri, Kuzey Ren Vesyfalya (KRV) eyaletinin en büyük  şehri olan Köln'de bulunuyor.
 
Almanya'da sadece DİTİB'e bağlı 900'den fazla cami bulunuyor. (AA)

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar