Almanya ve ABD arasında bitmeyen gerginlik

Almanya ve ABD arasında bitmeyen gerginlik
ABD'yi ziyaret eden Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya geldi. İki lider Rusya'dan Almanya'ya uzanan Kuzey Akım 2 boru hattı projesinde fikir ayrılıklarının sürdüğünü kabul etti.

ABD'yi ziyaret eden Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya geldi. İki lider Rusya'dan Almanya'ya uzanan Kuzey Akım 2 boru hattı projesinde fikir ayrılıklarının sürdüğünü kabul etse de, Rusya'nın "saldırganlıklarına" karşı birlikte oldukları mesajını verdiler.

KUZEY AKIM 2 KONUSUNDAKİ GERGİNLİK DEVAM EDİYOR

Görüşmede ele alınan temel konulardan biri Kuzey Akım 2 konusundaki anlaşmazlık oldu. Rusya-Almanya arasındaki doğalgaz boru hattı Kuzey Akım 2, eski ABD Başkanı Donald Trump döneminden bu yana iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerde anlaşmazlığa neden olan bir nokta.

ABD, uzun zamandır, Kuzey Akım 2 hattının Rus doğalgazına olan bağımlılığı arttırarak Avrupa enerji güvenliğini tehdit edeceğini ve Moskova’nın Doğu ve Orta Avrupa ülkeleri üzerinde siyasi baskı kurmasına neden olabileceğini savunuyor. Washington, Berlin’den, Rusya’nın boru hattını Ukrayna ya da doğu Avrupa’daki müttefiklere zarar vermek için kullanmamasını sağlamasını istiyor. Biden'ın kısa süre önce Kuzey Akım 2 projesine dahil olan Alman şirketlere yönelik yaptırımları kaldırması, ABD Kongre'sinde birçok ismi öfkelendirdi.

Biden, Kuzey Akım 2 hattı konusundaki kaygılarını görüşmede Merkel’e ilettiğini anlattı.

“İyi dostların da anlaşmazlığa düşebileceğini” ifade eden Biden, görevine başladığında hattın inşasının yüzde 90’ının zaten tamamlanmış olduğunu dolayısıyla yaptırımlar getirmenin artık bir manasının kalmadığının görüldüğünü söyledi.

RUSYA'YA GÖZDAĞI!

Merkel de, Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’nın Kuzey Akım 2 hattı konusunda ABD’den farklı görüşlere sahip olduğunu söyledi ancak Berlin’in Ukrayna’yı transit ülke olarak gördüğünü de belirtti. Almanya Başbakanı, Rusya’nın boru hakkı konusunda Ukrayna’ya yönelik taahhütlerini yerine getirmemesi halinde Avrupa’nın yaptırımlar dahil devreye sokabileceği bir dizi aracın da bulunduğunu belirtti.

HONG KONG'DA DURUM KÖTÜLEŞİYOR, ÇİN SÖZLERİNİ TUTMUYOR

Görüşmenin bir diğer önemli gündem maddesi de Çin oldu. Biden, Hong Kong’daki durumun daha kötüleştiğini ve Çin hükümetinin Hong Kong konusundaki taahhütlerini yerine getirmediğini söyledi. ABD’nin yarın Hong Kong’la bağlantılı olarak Çinli yetkilileri yeni yaptırımlar açıklaması bekleniyor.

Merkel de, Çin’le ticaretin eşit şartlar altında olması gerektiğine vurgu yaptı ve Çin’in bir rakip olduğu noktasında ABD’yle anlayış birliği içinde olduklarını kaydetti. Çin’le ilişkilerde güvenlik meselelerinin önemli yer kapladığını dile getiren Merkel, Çin’le ilişkilerin nasıl idare edileceği konusundaki kuralların ABD’yle ortak değerleri temel alacağını belirtti. Merkel, insan hakları konusunda Çin’e karşı her zaman seslerini yükselteceklerinin de altını çizdi.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar