Alkole büyük zam! İşte yıllara göre değişen fiyatlar

Alkole büyük zam! İşte yıllara göre değişen fiyatlar
Alkollü içkilerden alınan Özet Tüketim Vergisi (ÖTV) oranları artırıldı. Son zamlarla 320 TL'ye satılacak 70'lik rakının yaklaşık 240 TL'si vergi oldu.

ALKOLE BÜYÜK ZAM! İŞTE YILLARA GÖRE DEĞİŞEN FİYATLAR...

ÖTV tutarları, alkollü içkilerde yüzde 25 artırıldı. 1 litre rakının vergisi 64 TL artarken, 70''lik rakıda vergi artışı 45 TL oldu. 

Resmi Gazete''nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla, bira, şarap ve diğer alkollü içkilerden alınan asgari maktu ÖTV tutarları yüzde 25, tütün içeren sigara, puro ve diğer tütün ürünlerinden alınan asgari maktu ve maktu ÖTV tutarları yüzde 10 oranında artırıldı.

Kararla ayrıca, ÖTV kanununda; ÖTV III sayılı listedeki söz konusu ürünlerin asgari maktu ve maktu vergi tutarlarının Ocak ve Temmuz aylarında TÜİK tarafından ilan edilen üretici fiyat endeksinde son 6 ayda meydana gelen değişim oranında artırılmasına ilişkin hükmün 2022 yılı Temmuz-Aralık dönemi için uygulanmaması yönünde bir madde eklendi. Yeni oranlar bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.

1 litre rakının vergisi 64 TL artarken, 70''lik rakıda vergi artışı 45 TL oldu. Yeni ÖTV düzenlemesine göre bir paket sigaradan alınan ÖTV 1.69 TL arttı.

ÖTV ZAMMI ERKENE ÇEKİLMİŞ OLDU

Sigara ve alkollü içkilerdeki maktu vergiler 6 ayda bir enflasyon oranında artırılıyordu. İktidar, enflasyondaki yükselişi dikkate alarak haziran ayı sonunda yapması gereken artışı bir ay öne çekerek ÖTV artış oranını düşürmüş oldu.

YILLAR İÇİNDE BÜYÜK ARTIŞ

Böylece 2012 yılında 51,5 lira olan 70’lik rakı, son 10 yılda yüzde 530’un üstünde zam almış olacak. Aynı 10 yılda enflasyon oranı ise yüzde 336. Yani rakı, bu dönemde enflasyonun çok üzerinde bir zamla karşı karşıya kaldı.

Ayrıca geçtiğimiz yılın sonunda 190 TL’ye satılan 70’lik rakının son gelen zamla birlikte son 1 yılda yüzde 70’e yakın zamlanması bekleniyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar