Alanya Kalesi’nin surları yıkıldı

Alanya Kalesi’nin surları yıkıldı
Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapmış Alanya Kalesi’nin surlarının bir kısmı Avusturyalı Walter Godina’nın surlara bitişik evindeki izinsiz inşaat sebebiyle yıkıldı.

Godina hakkında evine yaptırdığı izinsiz pencere ve korkuluk inşaatı nedeniyle savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

Tarihi kalenin Ehdemek bölgesindeki kısmında, Avusturyalı Walter Godina’ya ait evin duvarlarıyla bitişik ve Alanya Müze Müdürlüğü sorumluluğundaki tarihi surların nisan ayında yıkıldığı ortaya çıktı. 10 metreye yakın sur ve Godina’ya ait balkonun bir kısmının yıkılma sebebinin, Avusturyalı Godina’nın, surlara bitişik noktadaki evinden surlara pencere açması, balkon kısmına ve surların üzerine korkuluk yaptırması olduğu öne sürüldü. Godina’nın, tarihi sit alanı içinde olan alanda yaptığı tüm bu işlemler için izin almadığı ifade edildi.

Alanya Müze Müdürlüğü yetkilileri, yapılan izinsiz müdahaleyle surların yıkımına sebep olmasından dolayı Godina hakkında 2863 sayılı yasa çerçevesinde yasal işlemlerin başlatıldığını ve Alanya Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğunu kaydetti.

Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca yürütülen soruşturma devam ederken, yıkılan surlarla ilgili restorasyon projesi hazırlandı. Surların devamının da yıkım tehlikesi altında olması nedeniyle restorasyon projesinin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiği belirtildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar