Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

AKP'nin ortağının PKKistan projesindeki olumlu rolü!

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Suriye'nin Haseke ve Deyrizor illerinde YPG/PKK elebaşları ve ENKS temsilcileriyle bir görüşme gerçekleştirdi.

Haseke'deki görüşmede YPG/PKK ile Barzani'nin Suriye uzantısı olan ENKS'nin bir an önce uzlaşmaya varmasını isteyen Jeffrey, Türkiye'nin bölgede terör örgütüne karşı yeni harekât düzenlemeyeceğini öne sürerek, güvence verdi.

Jeffrey, Deyrizor'da ise YPG/PKK'nın sözde askeri konseyi ve yerel meclis üyeleriyle buluştu. Buradaki görüşmede bölgede sükûnetin önemini vurgulayan ABD temsilcisi, bölge halkına hizmetlerin temin edilmesinin gerektiğini söyledi.

ABD, daha önce de Suriye kuzeydoğusunda özerk bölge garantisi vermişti. Şimdi de operasyon yapılmayacak güvencesi ile PKK devletçiği projesinden vazgeçmeyeceğini gösteriyor. Dahası bu durum, sözde devletin önündeki engelin kalktığı anlamına geliyor… 

İktidar medyası, bu gelişmeyi ABD'ye tepkili başlıklarıyla görürken, görmezden gelinen ilginç bir nokta vardı…

Jeffrey, Suriye'nin ardından Irak'a geçti ve Erbil'de bölgesel yönetimin başkanı Neçirvan Barzani ile görüştü.

Bölgesel yönetimden yapılan açıklamada, Jeffrey'nin Suriye'deki Kürt tarafların yakınlaşması, sorunlarının çözülmesi için yapılan görüşmelerin gerçekleşmesinde oynadıkları olumlu rol dolayısıyla Barzani ve bölgesel yönetime teşekkür ettiği aktarıldı.

Ayrıca, Barzani ve Jeffrey'in basına kapalı görüşmesinde, Suriye'deki kürt sorunu, Suriye'deki yabancı güçlerin statüsü ve genel olarak bölgenin durumunu da masaya yatırdıkları ifade edildi.

Burada Jeffrey'in kastettiği olumlu rol, Suriye'nin kuzeyindeki PKKistan'a AKP ile ilişkileri hiç bozulmayan Barzani yönetiminin verdiği destek ve katkıdır.

Hatırlayalım; geçtiğimiz günlerde ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Neçirvan Barzani'nin ziyareti ardından yapılan bayrak eleştirilerine yönelik, "Barzani'nin Türkiye ziyaretinde de PKK ile ilgili neler yapabileceğimizi konuştuk. Neden görüştüğümüz, neden onların bayrağının olduğu gibi eleştiriler görüyoruz, ama Kürt kardeşlerimizi de PKK gibi gösterirsek olmaz. Cumhurbaşkanı'mızın da Kürt kardeşlerimiz için neler yaptığı ortadadır" diye savundu.

Çavuşoğlu'nun PKK'ya karşı neler yapılabileceğini konuştuğu Barzani yönetimi, Suriye'deki PKKistan projesini ABD ile birlikte yürütüyor.

Peki Jeffrey'in Türkiye adına PKK/YPG'ye güvence vermesi kendisi adına bir çıkış mı? Bunu ilerleyen süreçte göreceğiz, ama şurası hiç şüphesiz ki AKP iktidarı sözde dört ayaklı Kürdistan'ın ilk ayağı olan Irak'ın kuzeyindeki yapının güvencesi haline geldi…

Oysa PKK hamisi Barzani yönetiminin nihai hedefi bağımsız "Kürdistan" ve bu niyeti de hiç saklamadılar…

O zaman, bir taraftan Irak'ın kuzeyinde Barzani ile ittifak yapıp bir taraftan Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG varlığına karşı çıkma görüntüsü ile Türk kamuoyundan saklanan ne? Ne dersiniz; Jeffery perde arkasındaki pazarlıklardan bir sufle mi verdi? 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları