Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

AKP'nin enkaz altında kalan zihniyeti

İzmir'i vuran depremin ardından arama kurtarma çalışmaları bitti ama enkazın üzerinden siyaset başladı.

İhmallere gözünü kapatan iktidar ve medyası felaketi yine kadere bağladı, muhalefeti suçladı...

Önce Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin genel merkezinde Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na yüklendi.

Kılıçdaroğlu'nun İzmir depremi sonrası yaptığı açıklamaları eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ne yazık ki ana muhalefetin başındaki zat, beşinci gün yaptığı turistik ziyarette 'Hâlâ enkazlar kaldırılmadı' diyor. Bir işi bilirsin konuşursun ama bilmediğin iş hakkında niye konuşursun. Sus da adam sansınlar" dedi.

Depremin ertesi günü partisinin Van İl Kongresi'ne katılan Erdoğan değil miydi?

Dahası, AKP iktidarı deprem ile mücadele işini çok iyi bildiği için mi şu ihmaller zincirini oluşturdu;

2011 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile yayımlanan Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı Kapsamında 2012 ve 2017 yıllarında yapılması kararlaştırılan yapı envanteri taranması çalışması için hiçbir şey yapılmadı.

Marmara depremi sonrası toplanan deprem vergileri yapı stokunun iyileştirilmesi için kullanılmadı, bambaşka alanlarda harcama yapıldı.

Kentsel dönüşüm depreme dayanıksız yapıların güçlendirilmesi veya yenilenmesi amacıyla değil inşaat sektörü üzerinden rant yaratmak için kullanıldı.

Marmara depremi sonrası uygulamaya konulan yapı denetim sistemi sağlıklı bir mühendislik denetimi yapabilmek için yetersiz kaldı.

Belediye meclislerinin imar planı değişikliklerinin büyük çoğunluğu çarpık kentleşmeye yol açtı.

İmar affı ile binlerce mühendislik hizmeti almamış yapıya ruhsat verilerek sözde güvenli hale getirildi, depreme dayanıksızlığı belli olan yapılar kullanıma açıldı.

Deprem Toplanma Alanı; barınma ihtiyacını karşılayacak şekilde, elektriği, suyu, altyapısı olan çadırların ve konteynerlerin kurulabileceği alanlar olmalı. 5-10 kişinin ayakta beklediği alanlar deprem toplanma alanları olarak belirlendi.

Bunlar, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Özer Akkuş'un sıraladığı ihmaller zinciri...

Sadece bunlardan ibaret de değil aslında zincir...

2002 yılında İstanbul Valiliği 496 merkezi deprem toplanma alanı ve 562 adet alanı da acil kaçış yolu olarak tespit etti.

Bu alanların dörtte üçü imara açıldı, imara açılan alanlarda ise toplu konutlar, rezidanslar ve alışveriş merkezleri (AVM) yapıldı.

Kala kala 70 ile 100 adet arasında değişen ancak altyapısı hazır olmayan deprem toplanma alanı kaldı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise, partisinin MYK toplantısında "İzmir'de enkaz altında kalan, CHP zihniyetinin belediyecilik anlayışı olduğu belgelenmiştir" dedi.

Bu mantıkla, belediyesi yıllardır AKP'nin elinde olan Elazığ'da enkaz altında kalan kimin zihniyeti oluyor?

İzmir'de depremin yaşandığı yerlerdeki belediyeleri sırf muhalefette diye yıllardır görmezden gelen de AKP zihniyeti değil mi?

İzmir'de enkaz altında kalan AKP'nin ayrımcı, rantçı zihniyetidir!

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları