Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

AKP'deki miras kavgası!

İktidara yakın Sabah Gazetesi yazarı Hasan Basri Yalçın, katıldığı bir TV programında, AKP'de Recep Tayyip Erdoğan'dan sonrasında lider olabilecek isimler için, "Burada da var bir sürü. Süleyman Soylu'yu sayarsınız, Berat Albayrak'ı sayarsınız" dedi.

Yalçın, aslında malumu ilan etti. Zira uzun bir süredir Albayrak ve Soylu'nun arasında Erdoğan sonrasının lideri olmak için bir mücadele var. Ancak bunu, AKP içerisindeki Pelikan grubunun yayın organı olarak bilinen Sabah Gazetesi'nden bir ismin söylemesi, çok daha dikkate değer bir durum oluşturuyor. 

AKP'den ayrılarak yeni partiler kuran Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan da, çekildikleri köşelerinden de olsa aynı mücadelenin bir figürüydüler. Özellikle Davutoğlu, parti içerisinde bu yönde kanallar açmaya çalıştı.  Ama gördüler ki, Erdoğan sonrasında bile parti liderliğine gelmeleri mümkün değil, ayrıldılar ve yeni partiler kurdular.

Davutoğlu geçtiğimiz Mayıs ayında bu konuda itiraf niteliğinde bir açıklama yaparak, "AKP içinde kendini liderliğe hazırlayanlar, Erdoğan sonrasına hazırlananlar bizi bir tehdit olarak gördü. Şimdi beni saf dışı bırakanlar birbirleri ile mücadele ediyor" demişti.

Doğru! Davutoğlu ve Babacan'ı saf dışı bırakanlar, Erdoğan sonrasında hem devlette hem de siyasette tutunabilmek için birbirlerine karşı "miras kavgası" veriyorlar.

Emin olun, iktidar cephesinde son yıllarda hatta yakın geçmişte hem içeride hem de dışa karşı yaşanan birçok "kavganın" ya da anlaşılamayan olayların perde arkasında bu mücadele var.

Öyle bir kavga ki bu, öyle ihtiraslarla dolu ki, Erdoğan'ın henüz siyaset sahnesinden çekilmemiş olmasına rağmen AKP iktidarının çöküş döneminde, çözülme sürecinde olduğunu, toplumdaki "AK Parti büyüsü"nün bir daha aynı tesiri edemeyecek şekilde bozulduğunu dahi taraflara unutturmuş durumda…

İhtiraslarla dolu demiştim bu mücadeleyi… AKP içerisindeki kaynamalara bakılırsa, bu mücadelede hiç beklenmedik bir üçüncü taraf açılabilir. Dahası, kaybeden taraf ya da taraflardan yeni oluşumlar doğabilir. Tıpkı Babacan'ın, tıpkı Davutoğlu'nun akıbeti gibi!

Mesela bu mücadele parti dışına, taraflardan birinin "FETÖ'nün Erdoğan sonrası için genel başkan yapacağı isimdi" şeklinde yansımasına neden olabilir!

AKP bir taraftan seçmen nezdinde erirken, diğer taraftan da kendi içerisinde parçalanıyor. Bu parçalanma 2023'i beklemeden AKP'yi bitirebilir…

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları