AKP milletvekillerinden ABD Kongresi'ne yeni temas

AKP milletvekillerinden ABD Kongresi'ne yeni temas
ABD'de Biden yönetimi Kongre'den Türkiye'nin F-16 savaş uçağı filosu için gelişmiş silah ve diğer teçhizatların satışına onay verilmesini istedi. Bu gelişmenin ardından ise yalnızca AKP'li vekillerden oluşan bir heyetin ABD Kongresi'yle görüşmek için ABD'ye gittiği öğrenildi.

SADECE AKP'LİLER GİTTİ: MUHALEFETTEN GİZLİ F-16 GÖRÜŞMESİ!

Türkiye''nin F-35 savaş uçaklarına erişimine engel koyan ABD, F-16 savaş uçakları ve modernizasyon kitleri için yeşil ışık yakmıştı. ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin bu tutumu üzerine harekete geçen AKP, olası kararda son sözü söyleme yetkisine sahip olan Kongre üyelerine baskı yapmak için ABD''nin yolunu tuttu. ABD’de Başkan Joe Biden yönetiminin, Kongre’ye Türkiye’nin F-16 savaş uçaklarında kullanmak üzere istediği gelişmiş silah ve teçhizatların satışının yapılacağına yönelik bildirim haberleri sıcaklığını korurken Ankara ile Washington arasında yeni bir temas gerçekleşti.

SADECE AKP''Lİ VEKİLLER YER ALDI

Cumhuriyet''ten Hüseyin Hayatsever''in haberine göre, Türkiye’nin ABD’den istediği 40 yeni F-16 ve 80 modernizasyon kiti satışı konusunda son sözü söyleyecek olan ABD Kongresi’ni AKP milletvekillerinden oluşan bir heyet ziyaret etti. AKP Genel Başkan Yardımcısı Efkan Ala başkanlığındaki heyette AKP TBMM Grup Başkanı İsmet Yılmaz, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Akif Çağatay Kılıç ile AKP milletvekilleri Volkan Bozkır, Osman Aşkın Bak, Mehdi Eker ve Berat Çonkar yer aldı. 

KRİTİK İSİMLERLE GÖRÜŞÜLDÜ

Heyet, ABD Temsilciler Meclisi üyeleri Jack Bergman, Doug LaMalfa, Victoria Spartz, Mariannette Miller-Meeks, Mike Turner, Claudia Tenney, Don Bacon ile Senatörler Tommy Tuberville, Jim Risch, Steve Daines, Richard Blumenthal ile bir araya geldi. AKP heyetinin görüştüğü Kongre üyeleri arasında dış ilişkiler ve silahlı hizmetler komitesi üyeleri de bulunuyor. AKP’li Bozkır, ABD Kongresi üyeleriyle yapılan temaslarda Ukrayna’daki durumun yanı sıra “Türkiye-ABD siyasi, ekonomik ve askeri ilişkilerinin” ele alındığını bildirdi. 

KONGRE ENGELLEME YETKİSİNE SAHİP

ABD yasaları uyarınca yabancı ülkelere yapılan silah satışlarının, ABD Kongresi’ne bildirim zorunluluğu bulunuyor. Yönetimin uygun bulduğu silah satışını ABD Kongresi’ne resmen bildirmesinin ardından Kongre, bu satışı uygun bulmazsa 15 gün içinde satışın engellenmesine yönelik bir tasarı sunabiliyor. Engellemeye yönelik bir tasarı sunulmaması durumunda ise satış için bir engel bulunmuyor. Bu nedenle Türkiye’nin ABD’den yeni F-16 alımında ABD Kongresi’nin kritik önemi bulunuyor. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar