Akaryakıt fiyatlarından ÖTV çıkarıldığında...

Akaryakıt fiyatlarından ÖTV çıkarıldığında...
Yirmi yıldır hayatımızda olan Özel Tüketim Vergileri, yaşanan büyük depremin yaralarını sarmak için getirilmiş ve bir süre sonra kaldırılacağı söylenmişti. Ancak aradan geçen yıllarda değil kaldırılmak yeni yapılan eklemelerle hayatımızın önemli bir parçası haline geldi. Bugün satın aldığımız pek çok şeyin altında fiyatlarını yükselten ÖTV oranları yatmakta.

AKARYAKIT FİYATLARINDAN ÖTV ÇIKARILDIĞINDA...

 
ÖTV''nin ağır baskısını hissettiğimiz bir kulvar da akaryakıt fiyatları. Hemen her gün yapılan yeni bir zamla birlikte neredeyse ulaşılmaz hale gelen akaryakıt oranları bazıları tarafından ''Akaryakıt ÖTV''siz haliyle ne kadar olurdu?'' şeklinde soruların yöneltilmesine neden oluyor.
 
Geçtiğimiz yıl içerisinde bazı mallara uygulanan Özel Tüketim Vergisi tutarlarının yeniden belirlenmesi hakkında Cumhurbaşkanlığı kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kararla birlikte artık sabit veya dönemsel olarak güncellenen bir tutar yerine anlık duruma göre hızlı bir şekilde azaltılıp artırılabilir hale getirildi.
 
Buna ek olarak, söz konusu artışın hiçbir şekilde 2 Nisan 2020 tarihli ÖTV tutarlarını geçmeyeceği açıklandı. Ayrıca GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) tarafından açıklanan Özel Tüketim Vergisi Tutarları ve Oranları yürürlük listesine göre de son olarak 01.03.2022 tarihinde düzenlendi.
 
ÖTV DÖNEMSEL DEĞİŞİKLİK GÖSTEREBİLİYOR
 
Benzin ve mazot alırken KDV yine yüzde 18 tutulurken ÖTV’nin bir oranı bulunmuyor. Örneğin GİB tarafından yapılan paylaşıma göre kurşunsuz benzin üzerinden (95 oktan) litre başı 2,5265 TL ÖTV alınıyor. Bu noktada benzin fiyatı sürekli olarak değişkenlik gösterse bile vergi tutarı aynı kalıyor.
 
Fakat ÖTV, Cumhurbaşkanı kararı ile dönemsel olarak değişkenlik gösterebiliyor. Örneğin 28 Şubat 2022 tarihinde 01/03/2022 tarihinde geçerli olmak üzere benzine 49 kuruş indirim geldiği söylendi. Ancak indirim oranı kadar ÖTV artışı yapıldığı için pompa fiyatlarına yansımadı.
 
AKARYAKIT FİYATLARINDAN ÖTV ÇIKARILDIĞINDA
 
Shiftdelete.net''te yer alan habere göre, İstanbul için benzinin fiyatı 22.84 TL/LT, mazotun ise 22.09 TL/LT olarak listeleniyor.
 
GİB verilerine göre bu fiyatların benzin için 2,5265 TL/LT motorinin için de 2,0559 TL/LT’lik kısmı ÖTV. Buna ek olarak bir de ÖTV’nin yüzde 18 oranında KDV’si alınıyor. Yani benzinin KDV’sinde 0.45477 TL, mazotta ise 0.370062 TL ÖTV payı bulunuyor.
 
ÖTV’siz akaryakıt fiyatları ise şu şekilde:
 

 
 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar