Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mahmut Esad Kıraç

Mahmut Esad Kıraç

Ak Partililere samimi sorular

Sevgili okurlarım, bugünkü yazımda kavramları tartışacağız. Çünkü biliyorsunuz küçük beyinler kişileri, orta beyinler olayları büyük beyinlerse kavramları tartışır.

Ak Parti yıllardır iktidarda kalıp devleti yönetebildiğine göre demek ki büyük beyin olmalı. O halde Ak Parti''ye oy verenlerin de muhakkak "bir bildiği" olmalı.

Öncelikle sizin için devletin ne anlama geldiğini sormak istiyorum. Sahiden siz iktidara gelmeden evvel devleti, yönetilmesi gereken başıboş bir aygıt mı yoksa ele geçirilmesi gereken bir bina mı, ya da adaletle hükmetmesi gereken milletin vicdanı olarak mı gördünüz.

Nasıl bir devlet tasviriniz vardı da 20 senede ülkeyi bu hale getirdiniz? Siz aynı zamanda bir örnek teşkil ediyorsunuz. Sizi gören gençlerin de devleti sizin gibi yönetmesini ister misiniz?

Din sizin için ne anlama geliyor? İnsanın manevi dünyasını huzura erdirip onun inanma ihtiyacını karşılayan bir kavram mı yoksa Allah rızasını kazanmak ve cennette makam kazanabilmek için işlenen günahla sevaplar bütünü mü? Ya da toplumları daha rahat yönetebilmek için insanlar tarafından uydurulmuş araç mı?

Siz hangisisiniz? Sizin iktidarınız hangisine daha çok benziyor? Nasıl bir din anlayışınız vardı da memleketin din algısını bu hale getirdiniz?

Adalet sizin için ne anlama geliyor? Bütün insanları yargı karşısında eşit görmek mi? Kazancı da kaybı da eşit şekilde dağıtmak mı? Ya da kendinden olanlara farklı kendinden olmayanlara farklı muamele göstermek mi?

Sizin sağladığınız adalet hangisine daha çok benziyor? Genç kuşağın sizin adaletinizi örnek almasını ister misiniz? Sizin sağladığınız adaletle başka bir hükümetin sizi yargılamasını ister misiniz?

Ahlak sizin için ne anlama geliyor? Gerçi siz bu konuda millete çok şey öğrettiniz ama kendi anladığınız anlamda mı yoksa başka anlamda mı öğrettiniz? Ahlak size göre dinden ayrılmayan bir kavram mı? O halde din algınızda problem oluşursa ahlakınızda da problem oluşmuyor mu? Yani ahlakı dine göre ayarlamanız bir problem teşkil etmiyor mu?

Sizin sayenizde insanlar din ile ahlak kavramlarını birbirinden ayırdı. Dindar olanın ahlaklı olmadığını da gördüler ahlaklı olanın bir dine ihtiyacı olmadığını da gördüler.

Devlet, Adalet, din, ahlak gibi pek çok kavramı Ak Parti üzerinden sorgulayabiliriz. Asıl problem şu ki AKP''nin mutlaka bir kavram haritasına ihtiyacı var. Gerçi bu saatten sonra kavram haritası olsa dahi bir anlamı yok ama yine de önemli.

Daha da önemlisi bu kavramların zihnî tezahürleri de oldukça önemli. Demek ki şunu çok net söyleyebiliriz: Ak Partililerin zihniyet problemi bulunuyor. İktidarın zihniyeti zaten başka ama Ak Parti''ye oy verenlerin zihniyetinden bahsediyorum.

Evet, iktidar değişecek ama asıl önemlisi AKP''nin halktaki zihniyet etkisi nasıl değişecek? İşte önemli olan budur. İktidar değiştikten sonra AKP''ye vaktiyle oy vermiş olan halkın devlet, adalet, din ve ahlak gibi kavramlara bakışı böyle devam edecek mi?

O halde burada yeni iktidara da önemli bir görev düşüyor: Kavramları ve zihniyeti tekrar ele alıp dönüştürmeye çalışmak.

Sevgili Ak Partililer, size birkaç samimi soru sordum ama bu sorulara şu anda pek de samimi cevaplar verebileceğinizi zannetmiyorum.

Şunu asla unutmayınız ki, iktidarınız geçtikten sonra kendi bozduğunuz kavramların içinde yaşamak zorunda kalacaksınız. İşte o zaman bu samimi sorularıma çok daha net cevap verebilirsiniz.

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları