TTB Covid-19 Pandemisi 10. Ay Raporunu açıklandı!

TTB Covid-19 Pandemisi 10. Ay Raporunu açıklandı!
TTB’nin Covid-19 Pandemisi 10. Ay Raporu’nda, Covid-19 aşısının yapılacağı yerlerden biri olan aile sağlığı merkezlerinin, yaklaşık iki bininde aile hekimi, yaklaşık altı bininde de hemşire ve ebe bulunmadığına dikkat çekildi. Raporda, “Biz kendimiz ve hastalarımız için güvenli aşılama talep ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

Aile Sağlığı Merkezlerinde ne hekim, ne hemşire var!

TTB’nin Covid-19 Pandemisi 10. Ay Raporu’nda, Covid-19 aşısının yapılacağı yerlerden biri olan aile sağlığı merkezlerinin, yaklaşık iki binide aile hekimi, yaklaşık altı bininde de hemşire ve ebe bulunmadığına dikkat çekildi. Birgün'den İsmail Arı'nın haberine göre, Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) Covid-19 Pandemisi 10. Ay Raporu’nda “Covid-19 Sürecinde Bağışıklama: Aile Hekimliği Boyutu” başlığıyla yer alan yazıda aile sağlığı merkezlerinin ve aile hekimlerinin durumuna dikkat çekildi.

"GÜVENLİ AŞILAMA TALEP EDİYORUZ"

“Biz kendimiz ve hastalarımız için güvenli aşılama talep ediyoruz” denilen raporda, “Türkiye genelinde yedi bine yakın aile sağlığı merkezi (ASM) vardır. Sadece Bilkent ve Başakşehir Şehir Hastanelerindeki yatak sayısı Türkiye genelindeki ASM sayısı kadardır. Salgın yerelde, mahallede yönetilir ancak Sağlık Bakanlığı ne yazık ki uzunca zamandır toplumun sağlık ihtiyacını karşılayacak aile sağlığı merkezlerini desteklememektedir” ifadeleri yer aldı.

"BU MALİYET AİLE HEKİMLERİNİN SIRTINA..."

“Ülkemizde 2018 verilerine göre 26 bin 252 aile hekimliği birimi vardır ancak bunların 24 bin 82’sinde aile hekimi vardır. Dahası sadece 20 bin 747’sinde ebe ve hemşire mevcuttur” denilen raporda şunlar sıralındı: Kişisel koruyucu ekipman temini ve atık yönetimi bakanlığın sorumluluğunda olmalıdır. Günde bir milyon aşı milyonlarca çift eldiven ve binlerce kilo tıbbi atık demektir. Sağlık Bakanlığı aile hekimliği çalışanlarına kişisel koruyucu ekipman temin etmediği gibi atık yönetimi ve imhası için kilo başına vergi verdiğimizi bilmektedir. Toplum aşılamasında bu maliyet aile hekimlerinin sırtına yüklenemez.

ÇOK SIK CEZA KESİLİYOR

Sağlık Bakanlığı elektrik kesintileri ya da aşı dolabı olmayan bu dolapların yarattığı sorunlar nedeniyle yaşanan soğuk zincir kırılmaları için aile hekimlerine çok sık cezalar kesmektedir. Rutinde dolu olan dolaplara ek gelecek bir aşı yükünden kaynaklı ceza kaygısı olmadan aşıları güvenle yapabilmeyi istiyoruz. 2019 yılında 45 bin civarında ebe, hemşire ve hekime yılda 278 milyon müracaat olmuştur. Bu birim başına günlük 50 kişiye yakın müracaat anlamına gelmektedir. Halihazırda her gün bu yükü taşıyan aile hekimliği birimlerinde gündelik rutin işlerin yanında bir kişinin 30 dakika beklemesi gereken, farklı yazılımlara veri girmemiz istenen ve herkesin beklediği aşılama kaç kişiye yapılabilir?

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar