Açıkta satılan cevizde büyük tehlike

Açıkta satılan cevizde büyük tehlike
Tatlılarda sıkça tercih edilmesinin yanı sıra tek başına da tüketilebilen ceviz, açıkta satıldığı koşullarda sağlığınızı tehdit eden aflatoksin riski taşıyor. Aflatoksin maddesi, Dünya Sağlık Örgütü'nce kansere yol açan maddeler listesinde bir numaralı kanserojen madde olarak biliniyor.

Ceviz, Türk halkının en fazla tükettiği kuru yemişler arasında yer alıyor. Uzmanlar tarafından yapılan değerlendirmelere göre cevizi satın alırken tercih edilen ürünün resmi kontrollerden geçmiş olmasına, nerede ve kimin tarafından üretildiğine, tavsiye edilen tüketim tarihine (TETT) dikkat edilmesi gerekiyor.

EN BÜYÜK TEHLİKE AFLATOKSİN

Açıkta satılan ürünlerdeki ciddi mikrobiyolojik risklere dikkat çeken Samim Saner, ürünlerin açık olduğunda aynı zamanda her türlü mikrop ve küf bulaşmasına da açık olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kuru yemişler üzerinde çoğalan bu küflerden en zararlısı, Dünya Sağlık Örgütü'nce kansere yol açan maddeler listesinde bir numaralı kanserojen madde olarak listelenmiş olan aflatoksin maddesidir.

Aflatoksin maddesi uygun koşullarda kurutulmamış ve muhafaza edilmeyen, açıkta satılan kuru yemiş, baharat ve kuru meyvelerin üzerindeki gözle görülmeyen bir küflenme sonucunda ortaya çıkan son derece zehirli bir kimyasal maddedir.

İster atıştırmalık ister yemek ve tatlıların lezzetini artırmak için kullanılan cevizi satın alırken Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan izinli ve resmi kontrollerden geçen, kimin ürettiği ve nerede üretildiği bilinen, hijyenik koşullarda her türlü dış etkene karşı korunan paketli ürünlerin tercih edilmesinin gerekliliği daha da önem kazanıyor."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar