Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

Abdullah Gül cumhurbaşkanı adaylığına mı hazırlanıyor?

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, geçtiğimiz hafta Sözcü'den Nevşün Mengü'ye yaptığı açıklamalarda yeni partilerle ittifak konusunda da değerlendirmede bulundu.

Akşener, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi ile ittifak için, "Bir bütünlükte seçime gidilmesi gerek. Böyle baktığınızda sayın Erdoğan seçilemeyecek gibi görünüyor" diye konuştu.

Akşener'in kastettiği, 24 Haziran 2018 erken genel seçiminde CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti'den oluşan Millet İttifakı'na Gelecek Partisi ile DEVA Partisi'nin de dâhil olmasıdır. 

Hal böyle olunca, 'AKP'den doğmuş her iki partinin de Millet İttifakı'na katılmasının olumlu-olumsuz ne gibi etkileri olur?' sorusu akla geliyor. Ancak bundan önce, yeni partilerin de Millet İttifakı içerisinde yer alması ne derece mümkün, önce buna bakmak gerekiyor. Çünkü her iki parti de prangalara sahip.

Ahmet Davutoğlu'nun Gelecek Partisi ve Ali Babacan'ın DEVA Partisi Millet İttifakı'nda yer alması mümkün gibi görünse de, iki partinin bir ittifakta yer alması uzak bir ihtimal gibi. Tıpkı içerisinden doğdukları AKP'ye olduğu gibi, birbirlerine karşı da itirazları var bu partilerin. Daha kuruluş aşamasında doğdu aradaki fay hatları…

Öyle ki Davutoğlu ve Babacan'ın tek bir partinin çatısı altında buluşmasını DEVA Partisi'nin gölge lideri gibi olan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül engelledi. Dahası, Akşener'in açıklamalarından sonra Gelecek Partisi'nden konuştuğum bir yetkili kısa bir süre önce Davutoğlu cephesinin ittifak için yaptığı nabız yoklamasına da DEVA Partisi'nin kapıları kapattığını söyledi.

Gelecek Partili isim, bu gelişmeyi de Abdullah Gül'ün etkisine yordu ve şunları söyledi: Akşener'in bahsettiği gibi bir bütünlükte seçime gidilebilmesine teoride biz de sıcak bakabiliriz. Detayları da konuşur, hallederiz. Çünkü ortak hedef Türkiye'nin parlamenter sistem içerisinde yeniden demokrasiye dönmesidir. Yani bu ittifak bir sistem ittifakı olur. Ama DEVA Partisi bu ittifakta ancak Abdullah Gül Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı olursa yer alabilir. Sayın Gül, baştan beri bu sebeple Ali Babacan'a destek veriyor ve diğer partilerle temaslarını da şekillendiriyor…

Gelecek Partili ismin bu açıklamalarından anlaşılan şu; Abdullah Gül, Cumhur İttifakı'nın karşısında, Cumhur İttifakı gibi bir model istiyor. Yani, Millet İttifakı'nın destekleyeceği lider tek bir isim olmalı ve o lidere kayıtsız şartsız destek verilmeli… Bu seçim sathında mümkün, ama Abdullah Gül düzeyinde böyle bir şeyi gerçekleştirmeye çalışmak, Millet İttifakı'nın dağılması olur ki, bu da tamamen iktidarın ekmeğine yağ sürer…

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları