ABD'de Antik Mısır mumyasını X ışınıyla tarayan bilim insanlarını şaşırtan keşif

ABD'de Antik Mısır mumyasını X ışınıyla tarayan bilim insanlarını şaşırtan keşif
ABD'li bilim insanları, bin 900 yıllık  5 yaşındaki bir kız çocuğuna ait antik Mısır mumyasını X ışınıyla tarayarak,  mumyanın içindeki nesneleri tespit etti.

Mumyayı X ışınıyla tarayan bilim insanlarını şaşırtan keşif

ABD'li bilim insanları, bin 900 yıllık 5 yaşındaki bir kız çocuğuna ait antik Mısır mumyasını X ışını ve yüksek teknoloji bilgisayar temografisiyle (CT) taradı.

İlk kez denen yöntem ile bilim insanları 1,900 yıllık mumyanın içini açmadan inceledi. Taramalarda çocuğun kalıcı dişlerinden hiçbirinin çıkmadığı, boyunun 93,7 santimetre, sargılarının da 50 milimetre olduğu tespit edildi. Yeni çalışmayı gerçekleştiren bilim insanları, yüksek yoğunluklu X ışınları sayesinde çocuğun karnına yerleştirilen gizemli bir nesne gördüklerini de açıkladı.

antik-misir-mumyasini-x-isiniyla-tarayan-bilim-insanlarini-sasirtan-kesif-1606737081.jpg

Yaklaşık 7 milimetrelik eliptik nesne, mumyanın karnı üzerindeki sargılarda bulundu ve "İlave  F" diye adlandırdı. Ayrıca X ışını kırınımı nesnenin kalsitten yapıldığını ortaya koydu.

Çalışmanın başyazarı, Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi'nde hücre ve gelişim biyolojisi araştırma profesörü Stuart Stock, çocuğun vücudunun mumyalama sırasında hasar görmüş, nesnenin de bu nedenle mumyaya yerleştirilmiş bir tılsım olabileceğini ifade etti. (DHA)

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar