ABD, Perinçek gibi Taliban'ı terörist olarak görmüyor

ABD, Perinçek gibi Taliban'ı terörist olarak görmüyor
ABD'nin terör örgütü listesinde Taliban'ın olmadığı ortaya çıkarken, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de ABD ile aynı görüşte olup Taliban'ı terör örgütü olarak görmemesi "ABD ile Perinçek aynı safta" yorumunu gündeme getirdi.

ABD ve NATO'nun çekilme kararının ardından, Taliban'ın başkent Kabil'i ele geçirdiği Afganistan'da sular durulmazken,  ABD'nin Taliban'ı terör örgütü olarak görmediği ortaya çıktı. Öte yandan Doğu Perinçek ise, Taliban'ın Afganistan'ı "Kurtardığını" öne sürerek, "Taliban, Mustafa Kemal Paşa'nın Türkiye'de yaptığı gibi Taliban, Afganistan'ın Kurtuluş Savaşını başardı" ifadelerini kullanmıştı. ABD'nin Taliban'ı terör örgütü olarak görmemesi ile Perinçek'in de Taliban'ı terör örgütü olarak görmemesi, Perinçek'in dolaylı yoldan olsa bile ABD ile aynı safta olduğu yorumu sosyal medyada gündem oldu.

Taliban'ı her fırsatta savunan Perinçek'in açıklaması şöyle:

"Taliban 20 yıl boyunca halkı örgütledi ve Amerika'ya karşı savaştı. 20 yıl. Halka dayanmanın daha ileri bir ölçüsü var mı? Oy sandığından oy alınca bu halka dayanma oluyor. 1 tane gizli oy atıyorsun sandığa. Diğer tarafta canını ortaya koyuyor, savaşıyor Amerikayla. Bundan daha ileri bir halka dayanma ölçüsü yok. Afganistan'ın seçeneklerini, Amerika veya Taliban, Taliban'dan modernlik, çağdaşlaşma, kadın-erkek eşitliği, oradan gelecek. Oradaki süreçler, oradaki çelişmeler, Afgan halkı getirecek."

TALİBAN ABD DIŞİŞLERİ'NİN TERÖR LİSTESİNDE DEĞİL

Hürriyet gazetesi yazarı Sedat Ergin yazısında, Uluslararası sistemin iki kilit oyuncusu, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD ve Rusya Taliban'ı terörist örgüt olarak tanıyorlar mı? İlginçtir ki ABD yönetimi, 2001 yılında İkiz Kuleler'e düzenlediği saldırıdan sonra Taliban'a savaş açmış olmasına karşılık bu örgüte yabancı terör örgütleri listesinde yer vermiyor. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın "yabancı terör örgütleri" listesinde PKK ve El Kaide dahil 72 örgütün bulunmasına karşılık, Taliban'ın adı geçmiyor. Gelgelelim "Tehrik-i Taliban Pakistan" isimli 2007 yılında Pakistan'da kurulan kısmen yeni bir örgüt bu listede var. Bir bu kadar dikkat çekici bir nokta, Taliban'ın ABD Hazine Bakanlığı'nın mali işlem yasağı uyguladığı kişi ve gruplar listesine dahil edilmiş olmasıdır. Ancak ABD'nin Taliban'ı neden Dışişleri'nin terör örgütleri listesine dahil etmediği de bir tartışmanın konusudur. Yaygın bir görüş, ABD'nin ileride Taliban'la müzakere kapısını aralık tutmak istediği için bu esnekliği kendisine tanımak istediğidir. Nitekim ABD, Taliban ile müzakere masasına oturup geçen yıl barış anlaşması imzalamıştır.

RUSYA TERÖR ÖRGÜTÜ GÖRÜYOR AMA TEMASTA

Rusya'ya baktığımızda ise kuzey komşumuzun 1999 yılındaki 1267 sayılı BMGK kararından sonra Rusya lideri Vladimir Putin'in imzaladığı bir kararname ile Taliban'a yaptırımlar uygulamaya başladığını, ardından 2003 yılında yüksek mahkeme kararıyla Taliban'ın "terör örgütü" ilan edildiğini görüyoruz. Buna karşılık Rusya, uzun bir zamandan beri gizleme gereği duymadan Taliban ile görüşüyor." değerlendirmesinde bulundu.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar