501 avukattan ortak Boğaziçi bildirisi

501 avukattan ortak Boğaziçi bildirisi
501 avukat, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’nın Melih Bulu’yu rektör olarak atamasının ardından başlayan, kısa sürede memleket geneline yayılan Boğaziçi Üniversitesi protestolarına ve öğrencilere ilişkin ortak bir destek açıklaması yayımladı.

Mücadele ve dayanışma vurgusu yapılan açıklamada, “Yargı mekanizması da ne yazık ki, öğrencilerin düşünce ve ifade özgürlüğü ile toplantı ve gösteri özgürlüğünü koruma görevini üstlenmek yerine siyasal iktidarın yanında konumlanmaktadır.” denilerek öğrencilerin karşılaştığı hukuksuzluklara tepki gösterildi.

Açıklamada, üniversitenin bileşeni olmayan Melih Bulu’nun, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından rektör olarak atanmasına tepki gösteren avukatlar, bu uygulamanın Boğaziçi Üniversitesi teamülleri ile uyumsuz olmasına dikkat çekerek, bunun üniversitelerin özerk ve demokrasi yapısına yönelik bir müdahale olmasının tepkileri meşru kıldığını ifade etti.

Açıklamada,  “Öğrencilerin başlatmış olduğu eylemler karşısında gerek LGBTI+’ların özel olarak hedef gösterilip adeta toplumsal bir linç ile karşı karşıya bırakılması gerekse öğrencileri ve öğrencilere destek veren diğer protestocuları hedef alan ve işkenceyi de içeren polis şiddeti protesto ve tepkilerin artmasının temel nedenidir. Siyasal iktidar bir kez daha meşru ve haklı talepleri dinlemek yerine protestoları şiddetle bastırma yolunu seçmiştir.” denildi.

Avukatların yayımladığı açıklamanın tamamı ise şöyle:

“Hemen her gün onlarca öğrenci gözaltına alınmaktadır. Yargı mekanizması da ne yazık ki, öğrencilerin düşünce ve ifade özgürlüğü ile toplantı ve gösteri özgürlüğünü koruma görevini üstlenmek yerine, doğrudan ev hapsi (konutunu terk etmeme adli kontrol tedbiri) ve tutuklamalarla siyasal iktidarın yanında konumlanmaktadır.”

Bizler protesto hakkı da dahil olmak üzere, düşünce ve fikir özgürlüğünün toplantı ve gösteri özgürlüğünün Anayasal birer hak olduğunun bilincinde olan avukatlar olarak bu süreçte öğrencilerin ve onlarla dayanışan eylemcilerin ve elbette toplumsal muhalefetin tüm unsurlarının yalnız bırakılmaması için mücadele edeceğimizi ve tamamının savunmanlığını üstlendiğimizi bir kez daha vurgulayarak taleplerimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz:

* LGBTI+’ları hedef alan nefret söylemi derhal son bulmalıdır.

* Rektörler tüm üniversitelerde demokratik yöntemlerle ve üniversite bileşenlerince belirlenmelidir.

* Düşünce ve ifade özgürlüğü, toplantı ve gösteri hakkı olmak üzere temel hak ve özgürlüklerin önüne engel olan tüm uygulamalara bir an önce son verilmelidir.

* Ev hapsi uygulamasından geri dönülmeli ve tutuklu tüm öğrenci ve protestocular serbest bırakılmalıdır.”

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar