Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

47 yıl önce: CIA sonrası Suudi Arabistan...

Suudi Arabistan''da Dışişleri Bakanı olarak en uzun süre görevde kalma unvanını kazanan Faysal bin Abdülaziz, Türkiye''yi Orta Doğu''da İran''ın karşısında bir rakip olarak görüyordu ve desteklenmesini istiyordu. Eşinin annesi Sakaryalı bir Türk''tü. Faysal, Türkiye''yi ziyaret eden ilk Suudi kral oldu.

İslami eğitim alan Faysal, eski Hicaz valisi olduğu için Hac ibadetini gerçekleştiren birçok ünlü alimle tanışmıştı. 1964''te kral olduktan sonra Malcom X''ten Seyyid Kutub''a kadar birçok İslami alim ve düşünüre kapılarını açtı, onlarla ilişkilerini güçlü tuttu, Suudi Arabistan''ı birçok İslami muhalife yurt kıldı. Bir amacı vardı; ''İslam Birliği''ni kurmak.

Bu gayesi uğruna Müslüman ülkeleriyle diplomatik ilişkileri sürdürerek ''İslam İşbirliği Teşkilatı''nı kurdu. Ona göre Kudüs''ün kurtuluşu için cihad edilmeliydi. Öyle bir aşkla davasına sarılmıştı ki bir konuşmasında Kudüs ile ilgili "Eğer bana cihat etmek ve mukaddes topraklarımızı kurtarmak nasip olmayacaksa, beni bu dünyada bir an bile yaşatma." ifadelerini kullanmıştı.

1973 Arap-İsrail Savaşı''nda Mısır ve Suriye''yi finanse etti ancak Batılı ülkeler ile ABD''nin İsrail desteği nedeniyle savaş kaybedildi. Faysal bir şeyler yapmalıydı: Petrol ambargosu.

Varil petrol fiyatları 4-5 kat arttı, sadece New York Borsası 100 milyar dolara yakın değer kaybetti. Avrupa''da birçok ülkede devlet başkanları değişti. Düşünün ki ABD''de karne ile petrol satışı olsun. Evet, bunu Abdülaziz gerçekleştirdi.

Amerika bunu sindiremedi, acilen harekete geçmeliydi. Suudilerin böyle bir kozu elinde tutması çıkarlarına aykırıydı. 47 yıl önce kral halk ile iç içeydi. Yanına kutlama bahanesiyle yeğeni Faysal bin Musaid yaklaştı ve iki el ateşle Faysal''ı öldürdü.

Musaid Amerika''dan yeni gelmişti. İşte bu tarihten itibaren Suudi Arabistan''ın yönetiminden devlet kurumlarına kadar her yer CIA''ye açıldı, dış politika Amerikan odağına girdi. Kraliyet içerisinden bir Faysal çıkmadığı sürece, böyle de gider.

Muhammed bin Selman, veliahtlıkta ikinci sırada yer almasına rağmen 2017''de bir Kraliyet kararnamesiyle veliaht oldu. O dönem haberleri takip edenler bilir, bir gecede her şey yaşandı. Kraliyet üyelerine baskı yapıldı ve bir otelde ev hapsine tutuldu. Serbest kalmaları ise servetlerini bırakmalarıyla gerçekleşti. 100 milyar dolardan bahsediliyor düşünün...

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları