4 adımda formda kalın!

4 adımda formda kalın!
Tatil sonrası ipin ucunu kaçıranlara 4 adımlık dengeleme programını uygulayarak, eski halinize dönebilir ve sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Her tatil dönüşü “x içeceği ile tatil ödemlerini atın, y içeceği ile yağları yakın ya da z listesi ile kilo verin” gibi bilgilerle sıkça karşılaşırız. Ancak işin özü ne mucize beklemek ne de endişelenmek! Bu gibi bilgilere fazla kulak asmadan, ipin ucunu kaçıranlara tatil sonrası dengeleme programı önerisi...

İşte 4 adımda dengeleme programı!

Öncelikle “sağlıklı olmak” nedir bilelim!

Özellikle yoğun çalışanlar için tatillerin önemi büyük. Çünkü hem uzun süredir görmediğimiz aile ve dostlar ile sosyalleşebilme imkanı buluyor hem de dinlenme ve mola verme fırsatı yakalayabiliyoruz. Güzel geçen günlerin ardından bayram dönüşü kendinize “keşke yemeseydim”, “bu yediğimi mutlaka yakmalıyım”, “bayram dönüşü arınmak şart” şeklinde yüklenmeyin!

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sağlığı; “Sağlık sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, bedence, ruhça ve sosyal yönden tam iyilik halidir.” olarak tanımlıyor.

Özetle sağlığı hem fizyolojik hem psikolojik hem de sosyal açıdan “iyi olma” hali olarak değerlendirmek gerekiyor. Kendi kendimize ya da başkalarının bize yüklediği kısıtlamalar uzun vadede maalesef ciddi yeme bozukluklarına sebep olabiliyor. Bu yüzden hep danışanlarıma, sağlıklı beslenme ile sağlıklı beslenmeyi takıntı haline getirmek arasında çok ince bir çizgi olduğunu söylerim. Fizyolojik olarak iyi olma halimize odaklanırken psikolojik sağlığımızı unutmayıp iyi olma çizgimizi korumamız gerekir.

Porsiyon kontrolüne dikkat edelim

Herhangi bir rahatsızlığınız yoksa arada sırada keyifle yenen yiyecekler, korkulanın aksine ruh sağlığınıza iyi gelir. Burada kilit nokta ise porsiyon kontrolüdür! Tokluk hissinizin farkına vararak hem midenizi rahatsız olma hissinden korur hem de tatil dönüşü istenmeyen bir durum ile karşılaşmazsınız. Öyleyse mottomuz: Yasak yok, porsiyon kontrolü var!

Her insanın metabolizması, bağırsak mikrobiyotası ve alışkanlıkları farklıdır. Hep dediğim gibi, hepimiz birbirimizden özeliz. Bu nedenle tek bir diyet ya da detoks listesi üzerinden konuşmak veya mucize yiyecek ya da içeceğin tüm tatil boyunca yediklerinizi eritmesini beklemek doğru değil. Kısa vadeli çözümler yerine uzun vadeli yatırımlar yapmakta fayda var.

1. Uyku düzeni

İlk sırada uyku düzenine geri dönüş olmalı; uyku en önemli dengeleme adımıdır. Düzeninizi bütünüyle ele aldığınızda, uyku düzenine öncelik vermek gerekir. Çünkü kaliteli uyku sırasında tokluk hormonu, büyüme hormonu gibi önemli hormonlar salgılanır. Geç yatıp geç kalktığınız zamanlarda hormonlarınızın düzeni de olumsuz olarak etkilenebilir. Bu da, ödem ile bağdaştırılan kortizol hormonunun daha fazla salgılanmasına sebep olur.

Kısaca tatil ödemlerini atmanın ilk yolu kaliteli bir uyku düzeninden geçer. Erken uyumakta zorlanıyorsanız, uyumadan önce papatya ya da melisa çayının sedatif etkisi ile kaliteli bir uyku uyuyabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Bitkilerin Gücü Adına: Bitkisel Çayların Sağlığa Faydaları

Sizler için tavsiyem, gece yatmadan önce biraz klasik müzik ve sedatif bir bitki çayı ile mis gibi bir uyku!

2. Beslenme düzeni

Tatillerde farkında olmadan gereksininizden fazla besin tüketebilirsiniz. Bu da mide hacminizin büyümesine sebep olur. Büyüyen mideyi ise tatil sonrası detoks açlığı ile baş başa bırakmak sizi strese sokabilir ve yedikçe yeme isteğinizi artırabilir.

Bir, iki ya da maksimum üç gün hafif beslenmek hem fizyolojik hem de psikolojik olarak size iyi gelir ve bedeninize “evet düzene döndük” uyarısını verir. Hafiften kastım ise “üç öğün sebze suyu içelim” değil. Bir öğün kendi sebze karışımınızı hazırlayabilir veya yoğurt ve haşlanmış sebzeler ile günü hafif bir şekilde kapatabilirsiniz. Asıl önemli olan kendi rutin sağlıklı beslenme düzeninize geri dönebilmek. Gerisi çok rahat gelir.

İlginizi çekebilir: Detoks Rehberi: 3 Günlük Detoks Planı

3. Sporu unutmamalı

Tatilde seyahat ettiyseniz, yolculuk ödemleri de sizinle birliktedir. Düzene dönerken vücudunuza ve temponuza uygun egzersizler yapmak iyi olacaktır. Haftada 3 ya da 4 kez 30-40 dakika kadar yürüyebilirsiniz.

4. Su içelim

Tatil esnasında su içmeyi unutmuş olabilirsiniz. Susuzluk ve uzun süren yolculuklar da başlı başına ödem sebebidir. Ödem atmanıza destek olan en büyük yardımcı ise sudur! Düzeninize dönerken bol su içmeyi ihmal etmeyin!

Aslında gördüğünüz gibi bedeni dengelemek çok basit. Kendi düzeninize dönerken sağlıklı beslenmek ve hayatın tadını doya doya çıkarmak mümkün. Herkese sağlıklı günler dilerim.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar