2,5 milyon kişi kredi borcunu ödeyemedi

2,5 milyon kişi kredi borcunu ödeyemedi
Faizlerin düşmesi ve ekonomi yönetiminin baskısıyla bankalar tüketicilere kredi dağıtmaya başladı. Ancak 2,5 milyon kişi kredi borcunu ödeyemedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğdu, “borç yapılandırma fonu kurulmalı” çağrısı yaptı.

Ülkede geniş kesimler yoksullukla boğuşuyor. Bu durumun hem nedeni hem de sonucu ise bireysel borçluluk. Bir yandan borcunu ödemek zorunda olan milyonlar alım gücünün düşmesiyle borcunu ödemek için yeniden borçlanıyor.

Geniş halk kesimlerinin içine sokulduğu bu borç girdabı CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu’nun da gündemine girmiş durumda. Erdoğdu dün yaptığı açıklamayla hem bireysel borçluluğa ilişkin resmi verileri özetledi, hem de “borç yapılandırma fonu kurulsun” önerisi getirdi.

Erdoğdu’nun paylaştığı verilerde yurttaşların artık borçlarını ödemekte zorlandığı anlaşılıyor. Erdoğdu, Türkiye Bankalar Birliği’nin rakamlarına göre, 2019’da yaklaşık 2 milyon 500 bin kişinin bireysel kredi ve 2 milyon 700 bin kişinin de kredi kartı borcunu ödeyemediğini bildirerek, “Borç sorunu can alıyor. Acilen bireysel borçlular için ‘Borç Yapılandırma Fonu’ kurulmalı. Aksi halde sosyal patlamalar kaçınılmaz olacak demiştik, maalesef 2020 yılı bu öngörümüzü haklı çıkarıyor” dedi.

Hane halkları borçlarına ilişkin bir değerlendirme yapan Erdoğdu, 2019 yılında yaklaşık 97 bin kişinin bireysel kredi, 78 bin kişinin de kredi kartları borçlarını ödeyemediği için yasal takibe düştüğünü söyledi. Kredi ve kredi kartı borcunu ödeyemeyen kişi sayısındaki artışın arkasındaki temel nedenin, iktidarın kötü yönetiminin yarattığı kriz ortamı olduğunu ifade eden Erdoğdu şu bilgileri verdi:

“Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin son rakamlarına göre 2019 yılı sonunda bireysel kredi borçlarını ödeyemeyip takibe düşen vatandaş sayısı 96 bin 683 kişi, bireysel kredi kartını ödeyemediği için yasal takip başlatılan kişi sayısı ise 78 bin 395. Henüz takibe düşmemiş ama bireysel kredi borcunu ödemekte problem yaşayan vatandaş sayısı 2 milyon 536 bin, kredi kartı borcunu ödeyemeyen vatandaş sayısı ise 2 milyon 694 bin kişi.”

Yurttaşların çoğunun borcuna sadık olmasına rağmen, önemli bir kısmının işsizlik nedeniyle ödeme yapamadığını ve önemli bir kısmının varlık yönetim şirketlerinin eline düştüğüne işaret eden Erdoğdu şöyle devam etti:

BORÇ YAPILANDIRMA FONU KURULSUN

Vatnadaşın ödeyemediği kredi borcunu, varlık yönetim şirketlerinin bankalardan aldığı fiyattan alacak ve anapara ödemesini belli bir takvime yayarak tahsil edecek bir ‘Borç Yapılandırma Fonu’ kurulmasının zorunluluk olduğunu dile getiren Erdoğdu şunları söyledi:

“CHP olarak bireylerin bu borç ödeme sorununa karşı, 2018 seçim bildirgesinde bu fonun kurulmasını vaat etmiştik. Takibe düşmüş kredi borçlarını, varlık yönetim şirketleri rakamlarından veya çok az üzerinde rakamlardan fona devretmesinin sağlanması, bu borç yapılandırmanın getireceği maliyeti düşürür. Böylece hem vatandaşın fahiş oranlarda faiz ödemesinin önüne geçilerek anapara borçlarını zamana yayarak ödemesi sağlanır hem de bankalar alacağını tahsil etmiş olur. İktidar borçlarını ödemeleri için şirketlere çeşitli seçenekler sunarken borçlu vatandaşları görmezden gelemez. Bugün geldiğimiz noktada bu önerimizi yineliyoruz, borç yapılandırma fonu vakit geçirmeksizin kurulmalıdır”.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar