2 yılda 258 bisiklet sürücüsü trafikte hayatını kaybetti

2 yılda 258 bisiklet sürücüsü trafikte hayatını kaybetti
Bisikletli Yaşam Platformu, son iki yılda 258 bisikletlinin trafikte hayatını kaybettiğini ve kazaların tamamının araç sürücülerinin, bisikletlilere arkadan çarpmasıyla meydana geldiğini açıkladı.

258 bisiklet sürücüsü trafikte hayatını kaybetti

BirGün'de yer alan habere göre; Bisikletli Yaşam Platformu, son iki yılda 258 bisikletlinin trafikte hayatını kaybettiğini belirtti. Yapılan açıklamada, kazaların tamamının araç sürücülerinin, bisikletlilere arkadan çarpmasıyla meydana geldiğini bildirildi.

Bisikletli Yaşam Platformu tarafından yapılan açıklamada, İzmir'in Çiğli ilçesinde antrenman yapan Karşıyaka Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Bisiklet Takımı sporcusu Zeynep Aslan(32), ters yönden gelen bir kamyonun altında kalarak yaşamını yitirdiği ve Ankara'da ise 19 yaşındaki bisikletçi Umut Gündüz, alkollü bir sürücünün kullandığı aracın çarpması sonucu hayatını kaybettiği de hatırlatıldı. Açıklamada, sadece son bir ayda kazalarda ölen bisikletli sayısının 11'e yükseldiği de ifade edildi.

Bisikletli Yaşam Platformu adına konuşan Mustafa Karakuş, ölümlerin tamamının bisikletlilerin emniyet şeridinde arkadan çarpmayla hayatını kaybettiğine dikkat çekti. Motorlu taşıt sürücülerinin "Duyarsız ve dikkatsiz" olması nedeniyle kazaların yaşandığını belirten Karakuş, "Aslında bunları kaza olarak nitelendirmek bile mümkün değil. Çünkü bir çok kaza motorlu araç sürücüsünün en sağda ve önünde giden bisikletliyi görmesine karşın yaşanıyor. Yani görmesine karşın bisikletliye çarpıyor. Kaza sonrası ise beyanlar hep 'görmedim ya da yolun ortasından gidiyordu' diye oluyor. 258 kazada 258 sürücünün de haklı olması mantık dışı. Kazaların önemli bölümünde kamera görüntülerine baktığınızda da bu durum açıkça ortaya çıkıyor. Yani bisikletli biçin ölüm göz göre göre geliyor" dedi.

HIZ SINIRI KONTROL ALTINA ALINMALI

Kaza sayısındaki bu artışın artık toplumun her kesimi tarafından görülmesi gerektiğini ve bisikletli yaşamın gelişmesi için tedbir, denetim ve eğitimlerin artırılması gerektiğini ifade eden Karakuş, "Tüm bakanlık ve yerel yönetimlere Türkiye genelinde bir çağrı yapıyoruz. Hız sınırları kontrol altına alınmalı, bisikletin taşıt olarak sürücüler tarafından kabul görmesi sağlanmalı. Güvenli şeritler ayrılmalı. Evrensel kuralların müfredata alınması ve insana saygının üzerinde durulması için harekete geçilmeli" diye konuştu.

ÖLÜMLERİ DURDURMAK HEPİMİZİN ELİNDE

Güvenli bisikletli ulaşımın trafikte benimsenmesi gerektiğini söyleyen Karakuş, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bisiklet sürücüleri olarak öncelikle trafik güvenliği önlemlerin artırılmasını istiyoruz. Çünkü bisikletime çarparsan ölürüm. Bunun için tüm trafik birimlerinden tüm araç sürücülerine bu konuda durmaksızın uyarılar yapılmasını istiyoruz. Motorlu taşıt eğitimleri ve sınavlarında da bu konunun ciddi şekilde ele alınmasını istiyoruz. Ortada 258 can var. Sadece iki yılda kaybettiğimiz 258 kişi işte tüm bunların olmaması yüzünden hayatını kaybetti. Bu ölümleri durdurmak hepimizin elinde, devam etmesi ve ellerimizin kana bulanması da yine bizlerin elinde. Gelin bu kazaları durduralım"

BİSİKLETLİLER YARIN 11 İLDE SOKAKTA OLACAKLAR

Bisikletliler, yarın (25 Ekim Pazar) 11 ilde sokağa çıkıyor. Bisiklet ve doğa sporları derneklerinin eylem ve basın açıklaması için çağrı yaptığı iller şöyle:

İzmir: Karşıyaka Demokrasi Meydanı’nda saat: 14.00

İzmir: Bergama Bayraklı Park saat: 14.00

Adana: Kadirli Yaşar Kemal'in Köyü saat: 14.00

Şanlıurfa: Merkez DSİ 15. Bölge Müdürlüğü Önü saat: 13.30

Ankara: Çankaya 30 Ağustos Zafer Parkı saat:14.30

Kocaeli: İzmit Saat Kulesi saat: 14.00

İstanbul: Kadıköy Belediyesi Kalamış Gençlik Merkezi 14.00

Bartın: Merkez Cumhuriyet Meydanı saat: 13.30

Diyarbakır: Kent Meydanı saat: 14.00

Muğla: Merkez Kışla Parkı saat: 14.00

Eskişehir: Merkez Köprübaşı saat: 14.00

Kırklareli: Merkez Karahıdır Korusu saat: 14.00

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar