2. el otomobilde büyük oyun

2. el otomobilde büyük oyun
2. el otomobilde ağır hasarlı araçları çeşitli yerlerini onarak, ‘şişirilmiş hasar kaydı’ adı altında vatandaşlara satan şahısların, önemli karlar elde ettiği ancak araçları satın alan vatandaşların can güvenliklerini tehlikeye attıkları ortaya çıktı.

1. el otomobil fiyatlarının cep yakması, tüketiciyi 2. el araçlara yönlendirdi. Ancak 2. el araçlardaki oyunlar da vatandaşların gözünü korkutuyor. 

'Ağır hasarlı' başlığıyla galeriler ya da internet sitelerinde daha ucuza satılan ikinci el araçlarda 'şişirilmiş hasar kaydı' aldatmacası başladı. Ağır hasarlı araçları ihaleden alıp çıkma parçalarla çalışır hale getirdikten sonra yarı fiyatına mal eden uyanıklar, ardından da bunu şişirilmiş hasar kaydı başlığıyla vatandaşa maliyetinin çok üstünde bir fiyatla satıyor.

EKSPER RAPORUNDA OYNAMA 

Bu yolsuzluğu aracı kaza yapan şahıslar da sıkça yapıyor. Eksper aracı incelemeye geldiğinde en ufak bir çiziği bile eksper raporuna dahil ettiren dolandırıcılar, ardından sigortadan yüksek ödeme alıyor. Çıkma parçalarla onardığı ve maliyetini yarıya düşürdüğü aracını şişirilmiş hasar kaydı ifadesiyle satışa çıkaran şahıslara da piyasada sıkça rastlanıyor. 

YARI YARIYA DÜŞÜYOR

Süreç şöyle işliyor:

* Kaza yapan aracın ihbarı sigorta eksperine ulaşıyor.
* Eksper poliçe vadesi, şasi numarası gibi bilgileri kontrol ettikten sonra aracı görüntüleyip ekspertiz hazırlıyor. Örneğin 200 bin liralık bir araçta 100 bin TL'lik hasar çıkarsa eksper bunu sigorta şirketine 'ağır hasarlı' olarak rapor ediyor. (Soltaj bedel).
* Sigorta şirketi bu ağır hasarlı aracı ihaleye çıkarıyor. Teklifi aldıktan sonra eksperi arayıp dosyasını kapattırıyor. Sıkıntı burada başlıyor. İhale ile çekme belgeli yani ağır hasarlı araçları satın alanlar aracın mukavemetini ortadan kaldırarak makyajlama yapıyor. Airbag, torpido, aydınlatma gibi yüksek maliyetli parçaları çıkmalarla değiştiriyor. Böylece maliyeti yarı yarıya düşürüyor. Bu araçları da 'şişirilmiş hasar kaydı' kelime oyunuyla satışa çıkarıyorlar.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar