18 madde masasına konuldu! Meral Akşener için hazırlanan raporu açıklıyoruz

18 madde masasına konuldu! Meral Akşener için hazırlanan raporu açıklıyoruz
ABD Hastalık Kontrol Merkezi’nin (CDC) aşının çocuklarda kalp kası iltihabı yapabileceği açıklaması aşı karşıtlarını yeniden harekete geçirdi. Pandemiyle mücadeleyi yakından takip eden İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de doktor kurmaylarından konu hakkında bilgi istedi.

GÜNBOYU-ÖZEL

Meral Akşener’e bilgi notunu İYİ Parti AR-GE Politikaları Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Taner Demirer hazırladı. Aşı konusunda Genel Başkan Meral Akşener’e 18 maddelik bir bilgi notu hazırlayan Demirer, Günboyu’na “Aşı karşıtlığı psikolojik bir hastalıktır. Tedavisi gerekir” dedi.

Prof. Dr. Demirer’in Genel Başkan Akşener’e verdiği ve aşının önemini anlatan 18 maddelik bilgi notu şöyle:

-Çiçek hastalığı aşı ile yok edilmeden önce dünyada 500 milyon insanı öldürdü. Sadece 1 doz kabakulak-kızamık-kızamıkçık aşısı %90-95, 2 doz %100 koruma sağlıyor.

-Çocukluk çağı aşılamalarında %5‘ik bir azalmanın kızamık vakalarını 3 kat arttırdığı gösterildi.

-Dünya çocuklarının halen %80’i aşılanabiliyor.

-Aşılama ile her yıl yaklaşık 9 milyon hayat kurtarılıyor. Dünyada tam aşılama yapılabilse kurtarılan çocuk hayatların sayısı 16 milyona çıkacak.

-Dünya ülkelerinde %5-10 oranında aşı karşıtı gruplar vardır. Bu grupların propagandaları toplumun bazı kesimlerinde aşı tereddütüne yol açmakta ve özellikle çocukluk çağı aşılarının aksamasına ve son yıllarda bazı ülkelerde görüldüğü gibi ölümcül çocukluk çağı hastalıklarında patlamalara yol açabilmektedir.

-Aşı karşıtlığı dünya genelinde kızamık vakalarının %30 artışına sebep oldu. 2018 Yılında ABD nin bazı eyaletlerinde acil durum ilan edildi.

-Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) aşı karşıtı hareket ve grupları 2019 Yılında dünya sağlığını tehdit eden 10 önemli tehlikeden biri olarak listeledi.

-Aşı karşıtlarının iddialarının tersine çocukluk çağı aşılarının içerisinde cıva yoktur. Bazı aşılarda koruyucu olarak bulunan bir cıva türü olan thiomersol 1992 Yılında aşılardan çıkarıldı.

-Aşı karşıtlarının iddia ettiklerinin tersine çocukluk çağı aşılarının otizme yol açtığı doğru değildir. Bunu destekleyen hiçbir bilimsel veri de yoktur.

-Aşı karşıtı İngiliz Doktor Andrew Wakefield’in 1998 de Lancet dergisinde yayınladığı ve çocukluk çağı aşılarının otizme yol açtığını iddia eden yayının sahte olduğunun anlaşılması üzerine ilgili yayın 2010 Yılında Lancet dergisi tarafından geri çekildi ve İngiltere Sağlık Bakanlığı bu doktorun görevine son verdi.

- Aşı karşıtlarının devam eden propagandaları nedeniyle bilim insanları 2004-2011 yılları arasında 14 milyon 700 bin çocuk üzerinde uzun takipli 49 bilimsel çalışma yapmışlardır. Bu çalışmalarda aşıların otizm, astım, lösemi, tip-1 diyabet, saman nezlesi, chron hastalığı ve yürüme bozukluğu gibi hastalıklara yol açmadığı gösterilmiştir.

-Aşı karşıtlarının elinde aşı karşıtlığını destekleyen ya da haklı çıkaran hiçbir bilimsel veri yoktur.

-Hiçbir bilimsel temeli olmayan aşı karşıtlığı bazı ülkelerde Kovid-19 pandemisi döneminde hortlamış ve gelişmiş batı toplumlarında aşı karşıtı ve tereddütü olanların oranları %20-25’lere ulaşmıştır.

- Kovid-19 pandemisi döneminde de yine aynı gruplar benzeri söylemler ile ortaya çıkmışlar ve insanların kafasını karıştırarak bazı ülkelerde %20’lere varan aşı tereddütüne yol açmışlardır.

- Kovid-19 pandemisinde dünyada resmi rakamlara göre 3 milyon, gayri resmi rakamlara göre 10 milyonun üzerinde insanın öldüğü göz önüne alınırsa aşılamanın ne kadar elzem olduğu ve aşılama olmadan pandeminin ortadan kaldırılamayacağı gayet açık olarak görülmektedir.

- Mevcut Kovid-19 aşılarının ciddi bir yan etkisi gösterilememiştir. Kovid-19 aşıları kısırlığa yol açmamaktadır. Bu aşıların insan DNA’sı üzerinde olumsuz bir etkisi yoktur.

- Aşı karşıtlarının korona virüsün izole edilemediği iddiaları çok gülünçtür. Korona virüs ülkemizde ve birçok ülkede izole edilmiştir. Korona virüs izole edilmeseydi milyonlarca doz Sinovac ölü aşısı, Biontech ve moderna aşıları gibi %90-95 etkinliği çalışmalarla gösterilmiş aşılar üretilebilir miydi?

- Son 2 hafta içerisinde Hindistan’da ortaya çıkan korona virüsün mutant delta virüsü çok ağır tahribat yapmaya başlamış, İngiltere ve Rusya’da da görülmeye başlamıştır. Geçen hafta İngiltere ve Rusya’da vakalar 3 katına çıkmış ve yeniden kısıtlamalar arttırılmıştır.

- Bu nedenle pandeminin dünya genelinde kontrol altına alınabilmesi için herkesin aşılanması zorunludur. Aksi takdirde bu öldürücü hastalık yıllarca devam edecektir.

- Sayın Genel Başkanım partimizin saplantılı aşı karşıtı gruplarla hiç muhatap olmaması, gönderdikleri yazı veya notların görmezlikten gelinmesi, sizin ve partimizin bu konuya hiç girmemesi uygun olur.

- Toplumun %10’undan azını oluşturan bu gruplar için toplumumuzun %90’ını ve bilimsel çevreleri karşımıza almamızın hiç uygun olmayacağını özellikle vurgulamak istiyorum.

- Bir siyasi parti olarak İYİ Partimizin aşı karşıtlığına prim vermemesi, pandemide aşının önemi konusunda pozitif mesajlar vererek toplumumuzdaki aşı tereddütü olan vatandaşlarımızın biran önce aşılanmaları için teşvik etmesi çok yerinde olur.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar