12 yaşındaki Benyamin Ahmed, NFT ile 343 bin dolar kazandı

12 yaşındaki Benyamin Ahmed, NFT ile 343 bin dolar kazandı
Londra’da yaşayan 12 yaşındaki Benyamin Ahmed, NFT satışından şimdiye kadar 340 bin dolarak kazanç sağladı. Yazılımcı Ahmed'in kazançlarının ay sonunda 400 bin doları geçmesi bekleniyor.

NFT’lerle (Dijital bir varlığın orijinali, benzersiz hali) ilgili her gün yeni haberler geliyor. Şimdi de 12 yaşındaki bir çocuk NFT satarak küçük bir servete sahip oldu. Benyamin Ahmed 5 yaşından beri programlama ile uğraşıyor. 

Ahmed, bir web geliştiricisi olan babasının çalışmalarını izledikten sonra programlamaya başlamış. Genç yazılımcı ilk olarak HTML ve CSS ile başladı, daha sonra da kodlama becerilerini geliştirdi ve JavaScript gibi birçok programlama dilini öğrendi. Ancak Ahmed’in son zamanlarda ilgisini farklı bir şey çekti: NFT’ler. Ahmed, CNBC’ye yaptığı açıklamalarda blockchain ve NFT teknolojilerinin onu çok etkilediğini söyledi.

nft-p.jpg

Genç yazılımcı, Minecraft gibi oyunları oynamanın ve başka NFT yaratıcılarıyla konuşmanın onun NFT’lere atılmasında büyük rolü olduğunu belirtti. Ahmed, “Tuhaf Balinalar” ismini verdiği NFT koleksiyonunu satmaya başladı. CNBC’ye göre bu balinaların hepsi 9 saat içinde tükendi. Tüm projeye 300 dolar harcayan 12 yaşındaki Ahmed, sattığı NFT’ler sayesinde 110 ETH (343.000 dolar) kazandı.

CNBC’ye göre Ahmed’in kazançları ay sonuna kadar 400.000 doları geçecek. Genç yazılımcı ise yaptığı açıklamalarda kazandığı ETH’leri satmamayı ve elinde tutmayı istediğini belirtti.  

NFT NEDİR?

Açılımı "non fungible token" olan NFT’nin Türkçe kelime anlamı; "değiştirilmesi mümkün olmayan dijital varlık". Temelleri 2017’de atılmaya başlanan NFT, bugüne kadar gösterdiği hızlı gelişimle dikkat çekiyor. Bir kripto para birimi olan Ethereum’un ERC 721 ve ERC 1155 standartları üzerinden ve blockchain temelli olarak işlem görüyor.

NFT’nin değiştirilemez olması, başka bir dijital varlıkla takas edilemeyeceği ve ikamesinin de olmadığı anlamına geliyor. Her NFT eşsiz ve çoğaltılamıyor. Ayrıca kripto paralar gibi parçalanması da mümkün değil. Yani elinizdeki Türk lirası cinsinden gerçek paranızla 0,0001 Ethereum alabilirsiniz ancak bir NFT’nin belirli bir kısmına sahip olamazsınız. Dijital ortamda var olabilen her ürünün NFT olarak satışı mümkün. Bir fotoğrafı, şarkıyı, videoyu, ses dosyasını, mimarlık projelerini ve GIF’leri NFT olarak görebilirsiniz. Ünlü sanat eserleri, sporcuların maç videoları ve hatta tweetler bile NFT olabiliyor. Üstelik bazılarının fiyatları da oldukça yüksek.

Örneğin; kripto eseri yaratıcısı Beeple’ın 5 bin adet eserini bir araya getirerek oluşturduğu "Everydays: The First 5.000 Days" isimli jpg dosyası formatındaki NFT, yaklaşık 560 milyon Türk lirasına satıldı. Futbolcu Mesut Özil’in NFT aracılığıyla satışa sunduğu dijital forma 2.525 dolara, dijital ayakkabı ise 1.886 dolara satıldı. Gazeteci Cüneyt Özdemir, bir tweetini NFT aracılığıyla 10 bin dolara sattı ve gelirini Darüşşafaka'ya bağışlayacağını açıkladı. Sunucu Saba Tümer'in kahkahası NFT yoluyla 90 bin liraya satıldı. Son olarak Gülben Ergen, yıllar önce söylemiş olduğu ikonlaşan bir sözünü NFT'ye dönüştürdüğünü ve satışa sunduğunu duyurdu.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar