108 yılda sadece 2 kez görülen Yakalı Toy kuşundan geriye sadece takip cihazı parçaları kaldı

108 yılda sadece 2 kez görülen Yakalı Toy kuşundan geriye sadece takip cihazı parçaları kaldı
Anadolu'da nesli tükendiği düşünülen yakalı toy kuşu; Yozgat'ta vurulmuş halde ölü bulundu. 108 yılda sadece iki kez görülen yakalı toydan geriye sadece takip cihazının parçaları kaldı.

Anadolu'da nesli tükendiği düşünülen, 22 gün önce Trabzon'da yorgun halde bulunduktan sonra bakımı yapılarak doğaya salınan yakalı toy kuşu; Yozgat'ta vurulmuş halde ölü bulunmuştu.

Anadolu’da nesli tükendiği bilinen, en son 1912 yılında Kars'ta ve 2013 yılında da Konya'nın Karapınar ilçesi yakınlarında rastlanılan yakalı toy kuşu, 20 Ekim günü Akçaabat'ta bitkin halde bulundu. Yakalı toy kuşu, kedilere yem olmaktan kurtarılarak kuş gözlemcileri aracılığıyla Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi. 

"AVCILAR ÖLDÜRÜYOR"

Trabzon’da yakalı toy kuşunun bakımını üstlenen ve kuşa 'Lazize' ismini veren Hakan Kahraman, "Bu kuşun varlığı Türkiye'de yeniden görülmesi mucizeydi. Ne yazık ki avcının biri bu mucizenin yaşamasına izin vermedi” dedi. 

GERİYE VERİCİ KALDI

Kuş gözlemcisi ve yaban hayat uzmanı Emin Yoğurtçuoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, yakalı toydan geriye sadece vericilerin kaldığını bildirdi. 

Yoğurtçuoğlu ayrıca, "Böyle olayların tekrarlanmaması tek temennimiz. Eğitim şart. Aileden başlayacak doğa sevgisi kadar okullarımızda da doğamızda yaşayan hayvanları anlatmak hatta yerinde göstermek gerek" mesajını verdi.

İşte geriye kalanlar:

toy2.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar