1. Ordu Komutanlığı iddianamesi kabul edildi

1. Ordu Komutanlığı iddianamesi kabul edildi
FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Selimiye'de bulunan 1. Ordu Komutanlığında yaşananlar ve Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü yerleşkesinin ele geçirilmeye çalışılmasına ilişkin 128 kişi hakkında iddianame kabul edildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Bülent Başar ve Hikmet Pak tarafından Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişiminde ilişkin Selimiye'de bulunan 1. Ordu Komutanlığında yaşananlar ile Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünün Üsküdar yerleşkesinin ele geçilmeye çalışılmasına ilişkin yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan ve mahkemeye gönderilen 546 sayfalık iddianamenin inceleme işlemleri sona erdi.

'Selimiye Kışlası' iddianamesi hazır

İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi, iddianamenin kabulüne oy birliğiyle karar verdi. Mahkeme Heyeti, ilk duruşmanın 26 Eylül'de sanık sayısının fazla oluşunu dikkate alarak Silivri Cezaevinin karşısında yer alan salonda yapılmasına hükmetti. Heyet, duruşmaların 27, 28, 29 Eylül ile 2, 3, 4, 5 ve 6 Ekim'de sürdürülmesine de karar verdi.

Heyet, 54 sanığın tutukluluk halinin devamına hükmederek, duruşma günü tüm sanıkların hazır bulunması için tebligat gönderilmesini de kararlaştırdı.

Ceza istemleri

İddianamede, darbe girişimi sırasında 1. Ordu Komutanı olan Orgeneral Ümit Dündar ve Üsküdar'da art arda geçen 2 tankın önüne yatarak onları durdurmaya çalışan Sabri Ünal'ın da aralarında bulunduğu 28 kişi, müşteki, mağdur sıfatıyla yer aldı.

Albay, yarbay ve yüzbaşı rütbelerindeki 55 subay, astsubaylar ve bir sivil olmak üzere 54'ü tutuklu 128 kişinin şüpheli sıfatıyla yer aldığı iddianamede, tüm şüpheli askerler hakkında "cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs", "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya Türkiye Büyük Millet Meclisinin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs", "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 7 yıl altışar aydan on beşer yıla kadar hapis cezası talep edildi.

İddianamenin tek sivil şüphelisi olan ve terör örgütünün şifreli haberleşme programı "ByLock"u kullandığı belirtilen öğretmen Feyzullah Şahan hakkında da aynı suçlardan üç kez ağırlaştırılmış müebbet ve ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istendi.

İddianamede, aralarında subayların da bulunduğu şüpheliler Ali̇ Demi̇rci̇, Mehmet Kanbur, Tuğrul Kekeç, Gökhan Arıkan, Servet Demi̇r, Emre Ersan, Beki̇r Karadayı, Semi̇h Özdemi̇r, Gökhan Türe, Gökhan Atavcı, Mi̇that Aydın, Sergen Güçlü, Bi̇lal Dursun, İsmai̇l Küçükmadan, Gökhan Yıldız, Cüneyt Ölmez, Ömer Faruk Kıcırlı, Kadi̇r Güven, Fati̇h Cantürk, Arda Can Yarar, Yasi̇n Ay, Ali̇ Güngör, Eyüp Akkaya ve Ertan Gümüştaş hakkında da ''kasten öldürmeye teşebbüs'', ''kasten yaralama'', ''mala zarar verme'' ve ''kamu malına zarar verme'' suçlarından 6 yılla 141 yıl arasında değişen hapis cezaları talep edildi.

İddianamede 2 ana eylem

FETÖ'nün yapısı ve eylemlerinin sıralandığı iddianamede, 1. Ordu Komutanlığında darbe faaliyetleri ile Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünün Üsküdar'daki yerleşkesinin ele geçirilmeye çalışılmasına ilişkin iki ana eylem anlatıldı.

Selimiye'de bulunan 1. Ordu Komutanlığının tarihçesinin de yer aldığı iddianamede, 1. Orduya bağlı birlikler ve komuta kademesine ilişkin bilgi verildi. 1. Ordu Komutanlığındaki darbe faaliyetlerine katıldığı belirtilen 23 şüpheli askeri personelin başka birliklerden geldiği, 30 şüpheli askeri personelin de burada görevli olduğu anlatılan iddianamede, şüphelilere ait kamera görüntüleri, ifadeleri ve elde edilen deliller de yer buldu.

İddianamede, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünün Üsküdar yerleşkesine giden 74 darbe şüphelisi askerin 2. Zırhlı Tugay Komutanlığından çıkış yaptıkları ve çevik kuvvete geldikleri sırada yaptıkları eylemler aktarıldı.

Tanka karşı duran Sabri Ünal da müştekiler arasında

İddianamede, Üsküdar'da art arda geçen 2 tankın önüne yatıp onları durdurmaya çalışarak 15 Temmuz darbe girişiminin simgelerinden olan Sabri Ünal'ın da müşteki sıfatıyla yer alıyor. Ünal'ın ifadesine yer verilen iddianamede, Sabri Ünal ifadesinde, darbe girişimi gecesinde saat 01.30'da Altunizade'de yürürken TSK mensuplarının darbeye teşebbüs suçunu işlediğini öğrendiğini belirterek, şunları kaydetti:

''Vatanım için tepkimi koydum. Olay yerinde leopar tarzı tank üzerime geldi, ben de kaçamayacağım için tankın orta açıklığına gelecek şekilde yere yattım. Tank üzerimde durdu, sonra devam etti. Ayağa kalktığımda karşımda yine bir tank vardı, üzerime geldi, dur işareti yaptım, fakat, üzerime gelmeye devam edince sağa doğru kaçmaya çalıştım, kaçamayınca yine tankın orta yerine gelecek şekilde yere yattım. Tank sağ kolumun üzerinden geçti. Darbecilerden davacı ve şikayetçiyim.''

İddianamede, darbecilerden şikayetçi olan Sabri Ünal'ın üzerine tank süren şüphelilerin belirlenemediği, ayrıca tankların plakalarının da tespit edilemediği belirtildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar