Dolar borcu olanlar dikkat! Sayılı gün kaldı...

Dolar borcu olanlar dikkat! Sayılı gün kaldı...
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) merakla beklenen faiz kararını 23 Haziran Perşembe günü saat 14.00'te açıklayacak. Para Politikası Kurulu'nun (PPK) bu ayki toplantısına ilişkin beklenti, haftalık repo faizinin yüzde 14,00 seviyesinde sabit tutulacağı yönünde oluştu. Yapılacak açıklamanın ardından dolarda yukarı yönlü seyir beklentisi var.

DOLAR BORCU OLANLAR DİKKAT! SAYILI GÜN KALDI...

Merkez Bankası’nın faiz kararı öncesinde dolar/TL kuru için yeni bir değerlendirme geldi. Peki bu hafta dolar/TL kuru nasıl hareket edecek? Dolar düşecek mi yükselecek mi? İşte piyasalardaki son dakika gelişmelerinin detayları… ForeksHaber anketine katılan 18 ekonomistin 17''si faizin değiştirilmeyeceğini öngörürken, 1''i yüzde 13,00 seviyesine indirileceği tahmininde bulundu. 2022 yıl sonuna ilişkin görüş belirten 9 ekonomistin tamamı faizi yüzde 14,00 olarak öngördü. Geçen ayki ankette 2022 sonu faiz beklentisi yüzde 14,00 seviyesinde bulunurken, tahminler yüzde 14,00-25,00 aralığında oluşmuştu.

YILIN BAŞINDAN BERİ DEĞİŞİKLİK YAPILMADI

TCMB, 2021 yılı Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında gösterge faizde toplam 500 baz puan indirim kararı alarak, yüzde 14 seviyesine çekmişti. Banka, Ocak, Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs aylarında beklentilere paralel olarak faizde herhangi bir değişikliğe gitmemişti.

DÖVİZ PİYASALARINDA DALGALI SEYİR DEVAM EDİYOR

Geçen hafta 105,8 ile Aralık 2002''den bu yana en yüksek seviyeyi görmesinin ardından dalgalı bir seyir izleyen dolar endeksi, yeni haftanın başlangıcında önceki kapanışa göre yüzde 0,2''lik düşüşle 104,4 seviyesinde dengelendi. Avro/dolar paritesi ise yüzde 0,2 artışla 1,0520''den alıcı buluyor.

Analistler, ABD Merkez Bankası''nın (Fed) agresif bir şekilde faizleri artırmasının ardından güçlenen resesyon kaygılarıyla döviz piyasalarında dalgalı seyrin devam ettiğini söyledi. Artan risk algısının dolara olan talebin güçlü kalmasını sağladığını aktaran analistler, hafta boyunca önde gelen merkez bankası yetkililerinin sözle yönlendirmelerinin piyasaların seyri açısından önemli olacağını ve yukarı yönlü seyirler yaşanabileceğini kaydetti.

SON BİR AYDA ÖNEMLİ AYARLAMALAR YAPILDI

ÜNLÜ & Co / DAHA analistleri yaptıkları dolar kuruna ilişkin değerlendirmede şu ifadeleri kullandılar:

“TCMB son bir hafta içerisinde açıklanan ve açıklanmayan birçok likidite adımı attı, kredilerde yaşanan kısıtlama ile birlikte bir politika değişikliği içerisine gidildiği görülüyor. Geçen ayki toplantıda makro ihtiyari uygulamalarda bir miktar ayarlama denmişken, son bir ayda çok önemli ayarlamalar yapıldı. TCMB’nin faiz kararında değişiklik beklemiyoruz ama metinde bundan sonraki atılacak adımlar ile ilgili değişiklikler bekliyoruz. Bu haftada 17,00-17,30 arasında bant korunabilir.”

MERKEZ BANKASI DOLAR TAHMİNİNİ YÜKSELTTİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ise geçtiğimiz hafta yayımladığı ‘Piyasa Katılımcıları Anketi’nde dolar/TL kuru için yıl sonu ve 12 aylık tahminini paylaştı. Buna göre yıl sonu için dolar/TL kuru beklentisi bir önceki raporda 17,57 TL iken, 18,89''a yükseldi. 12 ay sonrası dolar/TL beklentisi ise 18,47''den 20,70''e yükseldi. (Mynet)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar