Akıllı cihazların pil ömrü için sil baştan! Projede Türk imzası var

Akıllı cihazların pil ömrü için sil baştan! Projede Türk imzası var
Oxford Üniversitesi'nde nano elektromekanik sistemler üzerine doktora çalışması yapan Türk araştırmacı Utku Emre Ali, akıllı cihazların pil ömrünü, faz değiştiren nano malzemeyle yüzde 60'a kadar artırabilecek teknolojinin deneysel araştırmasını tamamladı.

AKILLI CİHAZLARIN PİL ÖMRÜ İÇİN SİL BAŞTAN! PROJEDE TÜRK İMZASI VAR

Teknolojinin hızla gelişimine bağlı olarak akıllı cihazlar, artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Ancak akıllı telefonlar başta olmak üzere teknolojik cihazların en büyük sorunlarından biri de şarj ömrü., İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü''nden 2017''de birincilikle mezun olan ve lisans tezini ultrason görüntüleme üzerine tamamlayan Ali, 2018''de Oxford Üniversitesi Malzeme Bilimleri departmanından doktora için kabul aldı.
 
Utku Emre Ali, nano elektromekanik sistemler üzerine sürdürdüğü doktora çalışmaları sırasında, Oxford ve Pensilvanya üniversitelerindeki bilim insanlarının iletişim teknolojilerinde kuvarsa bağımlılığı ortadan kaldırmak için geliştirdiği frekansı değiştirilebilen çok küçük boyutlu nano malzemelerle ilgili teknolojiye ilişkin deneysel araştırmayı tamamladı.
 

 
PİL SORUNUNU NANO MALZEMEYLE AŞACAK
 
Bu yeni teknolojide, akıllı cihazlarda veri alışverişi için kullanılan, çok fazla güç tüketen ve frekanslar arasında yeterince hızlı geçiş sağlayamayan kuvars bazlı frekans sentezleyicilerin yerine, frekanslar arasında 10 kat daha hızlı geçiş yapabilen ve 1 milyon kat daha az güç tüketen nano malzemeler kullanıldı.
 
ŞARJ ÖMRÜ YÜZDE 60 ARTACAK
 
Türk araştırmacının deneysel olarak test ettiği teknolojinin ürüne dönüşmesi halinde akıllı telefon, kol saati, radyo, televizyon, bilgisayar, ev otomasyon sistemleri ile otomobiller gibi akıllı cihazlarda daha hızlı veri hızlarına çok daha düşük güç tüketimiyle ulaşılabilecek.
 
Bu sayede akıllı cihazların pillerinin ise yüzde 60''a kadar daha uzun süre dayanmasını sağlanacak. (AA)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar