Zencefilin faydaları nelerdir?

Zencefilin faydaları nelerdir?
Zencefil antik çağlardan beri yemeklerde ve bitkisel tıpta kullanılan bir bitkidir. İçeriğindeki iltihap karşıtı bileşen ve antioksidanlar sayesinde çeşitli formlarda besin takviyesi olarak kullanılmıştır.

Zencefil sindirim sistemi, eklem iltihapları ve boğaz enfeksiyonları başta olmak üzere çeşitli şikayetlerin azaltılmasına yardımcı olur.

Zencefil neye iyi gelir sorusunun cevaplarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

Hazımsızlığı rahatlatmaya yardımcı olur. Zencefil tıpta dispepsi olarak bilinen hazımsızlığı hafifleterek sindirime yardımcı olur. Mide fesadı olarak da anılan bu rahatsızlık midenin üst kısmında tekrarlayan ağrılarla karakterizedir. Avrupa Gastroenteroloji ve Hepatoloji Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmaya göre, yemekten önce 1,2 gram zencefil tozu alan katılımcılarda sindirim süreci %50 oranında hızlanmıştır.

Kas ve eklem ağrılarını hafifletmeye yardımcı olur. Zencefil anti-enflamatuar özellikleri sayesinde eklem iltihaplarına etki ederek kas ağrılarını azaltmaya yardımcı olabilir. ABD’de yürütülen bir çalışmaya göre, dirsek egzersizleriyle birlikte 11 gün boyunca günde 2 gram zencefil tüketen katılımcıların kas ağrılarında önemli ölçüde azalma görülmüştür.

Kan şekerinin düşürülmesine katkı sağlar. Zencefil tüketmek kan şekeri seviyelerini iyileştirmeye ve tip 2 diyabet geliştirme riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Uluslararası Gıda Bilimleri ve Beslenme Dergisi’nde yayınlanan bir makaleye göre, 12 hafta boyunca zencefil takviyesi alan tip 2 diyabet hastalarında, kontrol grubuna kıyasla, daha iyi insülin duyarlılığı, daha düşük trigliserit ve daha düşük toplam kolesterol gözlenmiştir. Başka bir çalışma ise günde 2 gram toz zencefil takviyesinin açlık kan şekerini önemli ölçüde düşürdüğünü bulmuştur.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar