Zam için nefesler tutuldu! Asgari ücret için uzmanlardan çarpıcı açıklama

Zam için nefesler tutuldu! Asgari ücret için uzmanlardan çarpıcı açıklama
Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücret ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Türk-İş'in 9 bin TL çıkışı sonrası hareketlilik yaşanırken, uzmanlardan çarpıcı açıklamalar geldi. 

ASGARİ ÜCRET İÇİN UZMANLARDAN ÇARPICI AÇIKLAMA

Asgari Ücret Tespit Komisyonu''nun 3. toplantısından sonuç çıkmadı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı''nın ev sahipliğinde yapılan toplantı sonrası açıklama yapan Türk-İş Başkanı Atalay resmi tekliflerini 9 bin TL olarak açıkladı. 

Bakanlığın yaptırdığı asgari ücret anketi ve kamuoyunda beklenti 8000-8250 TL bandındaydı. Türk-İş tarafından açıklanan teklif sonrası uzmanlar ise bu rakamın bazı sorunlara yol açabileceğini düşünüyor.

"İŞÇİ ÇIKARMAYA BAŞLAYACAKLAR"

Haber7''de yer alan habere göre, Türk-İş''in teklifi ile ilgili açıklamalarda bulunan ekonomist Hikmet Baydar, Türk-İş tarafından yapılan teklifi ''Uzlaşmak istemiyoruz'' açıklaması gibi gördüğünü söyleyerek,  "Dünyada birçok ülkede işçi ile işveren karşı karşıya. Satın alma gücü dünyanın her yerinde düştü. 9 bin tutarında bir fiyatın belirlenmesi çok kolay gibi görünüyor ama bu şu anlama da geliyor, önümüzdeki yıl işten çıkarmalar da artabilir. İşsizliği daha da tetikleyecek bir eyleme kalkışmamak lazım. 9 bin liralık bir fiyat biraz abartılı. Bunun karşılık bulacağını düşünmüyorum. 8-8.5 arasında bir rakam bana göre makul ama 9 bin bana göre hiç de anlamlı değil. 9 bin işverene dokunur mu? Ürününü sattığı sürece dokunmayacak. Ürününün üzerine koyacak, piyasa bunu ne kadar kabul ederse… Lakin bir durgunluk olduğunda bunun sebebi işçi maliyeti olarak görülebilir. Dolayısıyla işçi çıkartmaya başlayacaklar. Buna da hazırlıklı olmak lazım. Tahminen bir işçinin maliyeti 18 bin TL’yi bulabilir. Burada servis masrafları, iaşe, SGK primleri; vergilere de bakmak lazım" dedi.

"ORTALAMA MAAŞLAR YOK OLABİLİR"

Daha önce en fazla yüzde 50 oranında zam beklediğini ve üzerindeki rakamların gerçekçi olmadığını söyleyen Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammed Bayram da işten çıkarmalar olabileceği konusunda uyarıda bulundu. Bayram,  "İşverenlerin de bir maliyet hesabı var. Avrupa''da resesyonun etkileri var, bundan dolayı işverenler talep yetersizliği ile karşı karşıya olduklarından dolayı işten çıkarmalar olabilecektir" açıklamasında bulundu. Öte yandan Bayram, 9 bin TL ve üzerinde bir asgari ücret belirlenmesi durumunda asgari ücretin hemen üzerinde maaş alanlar bir nevi asgari ücretli duruma düşer uyarısında bulundu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN''DAN 9 BİN TL ÇIKIŞI

Türk-İş''in 9 bin TL''lik teklifiyle ilgili açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise "Herkesin her söylediği ile adım atamayız. Bizim sırtımızda küfe var. Küfe olmayanlar rahat konuşur. Bunların hepsini düşüneceğiz. Eğitimden sağlığa bütün altyapıları düşüneceğiz" dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar