Yüzlerce vatandaşımız oyunu kullanamıyor

Yüzlerce vatandaşımız oyunu kullanamıyor
Bulgaristan'da DOST Partisi Genel Başkanı Mestan, Türkiye'de oy kullananlara Kiril alfabesiyle beyanname doldurulması şartına ilişkin, "Yüzlerce vatandaşımız oyunu rahatlıkla kullanamıyor. Onların tek amacı DOST Birliği barajın altında kalsın." dedi.

Yüzlerce vatandaşımız oyunu kullanamıyor

Bulgaristan'da Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü için Demokratlar (DOST) Partisi Genel Başkanı Lütvi Mestan, parlamento seçimlerinde oyunu başkent Sofya'da kullandı.

DOST lideri Mestan, milletvekili seçimleri için sandık başına gitti. Mestan, oyunu Knyaginya Evdokiya Kozmetik ve Kuaför Lisesinde kullandı.

Bulgar basınının yoğun ilgi gösterdiği Mestan, oy verme işleminin ardından seçimlerle ilgili değerlendirmede bulundu.

Mestan, oyunu Bulgaristan'ın bütünlüğü, bölünmezliği ve beraberliğinin yanı sıra gerçek bir demokratik ülke olarak gelişmesi için verdiğini belirterek, şunları söyledi:

"AB'ye, NATO'ya üye olarak tüm etnik, din, kültür farklılıklara eşit hak veren Bulgaristan için oy verdim. Hiçbir Bulgaristan vatandaşı, vatanına gelirken aşırı milliyetçiler tarafından ezilmesin, gücendirilmesin, saldırıya uğramasın. Böyle gerçek bir demokratik Bulgaristan için oyumu kullandım."

Hafta sonu Türkiye'den Bulgaristan'a gelmek isteyen çifte vatandaşların sınırda aşırı milliyetçi gruplar tarafından engellenmesine değinen Mestan, sınırda saldırıda bulunanlara dava açacağını bildirdi.

Mestan, "O bazı parti liderleri gidip benim 80 yaşındaki nineme saldırı yapacak, yakasından tutacak, 'dön geri, senin Bulgaristan'da işin yok' diyecek...Bunu affedemem, mümkün değil. Benim kardeşlerim artık sahipsiz değil. Onların ardında günden güne güç toplayan dev gibi yeni bir siyasi güç var." diye konuştu.

Engellemelere rağmen yüzde 4 oranını aştıklarından emin olduğunu ifade eden Mestan, Türkiye'de oy kullananlara Kiril alfabesiyle beyanname doldurulması şartını eleştirdi.

Mestan, "Şimdi yüzlerce vatandaşımız oyunu rahatlıkla kullanamıyor. Onların tek amacı DOST Birliği barajın altında kalsın. Biz Türkiye'den 40-50 bin oy bekliyorduk ve oylarla yüzde 100 barajı aşıyorduk. Onlar da bunu bildiklerinden dolayı her türlü engeli yaratıyorlar." ifadesini kullandı.

Bulgaristan'daki erken parlamento seçiminde, ülke nüfusunun yüzde 10'unu oluşturan Türk ve Müslümanların oyları için Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü için Demokratlar (DOST) Partisinin yanı sıra son parlamentoda 33 milletvekili bulunan Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) mücadele veriyor.

Türkiye'de 24 Kasım 2015'te hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesi, HÖH'te görüş ayrılığına neden olmuştu. Türkiye'nin tutumunu destekleyen Genel Başkan Lütvi Mestan, Onursal Başkan Ahmet Doğan'ın baskılarına maruz kalarak partiden ihraç edilmişti.

Mestan ve bir grup milletvekili, Nisan 2016'da DOST Partisini kurarak Bulgaristan'daki Türk siyasi hareketinde yeni bir sayfa açmıştı. Kısa sürede örgütlenen DOST Partisi, erken seçimlere Hürriyet ve Şeref Halk Partisi (HŞHP) ile ittifak yaparak DOST Birliği altında katılıyor.

Seçmen listesinde ırkçı ATAKA partisinin eski milletvekillerine yer vermesiyle tepki çeken HÖH, bu kararının ardından ülkedeki Türk ve Müslümanlardan tepki görüyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar