YSK'nin 69 yıllık serüveni

YSK'nin 69 yıllık serüveni
Yüksek Seçim Kurulu, gelişen teknolojiye ayak uydurarak seçimlerin düzen içinde yapılması amacıyla kuruluşundan bu yana geçen 69 yıldır çalışmalarını sürdürüyor.

YSK'nin 69 yıllık serüveni

Osmanlı Devleti'nde seçim sürecine ilişkin ilk kanun 2 Ağustos 1908 tarihli Milletvekili Seçimi Geçici Kanunu oldu.

Cumhuriyetin kuruluşunun ardından, milletvekili seçimi esasları 1924 Anayasa'sı ile belirlendi. Seçim iş ve işlemlerinin düzeni için daha sonra 1942 ve 1946 yıllarında seçim kanunları çıkarılarak, düzenleme yapıldı.

Seçim işlerini yürütmek için bir kurulun oluşturulması ise 1950'de gerçekleşti. Seçim iş ve işlemlerini yürütmek üzere 16 Şubat 1950 tarihli Milletvekilleri Seçimi Kanunu ile illerde ve ilçelerde seçim kurulları oluşturuldu, ayrıca Ankara'da görev yapmak üzere Yüksek Seçim Kurulu kuruldu. Bu kanun ile seçim güvenliği, yönetimi ve denetimi yeni kurallara bağlandı.

Seçim sürecinde yargı denetimi esası getiren Kanun, seçim işlerinin seçim kurullarınca yürütüleceği ve seçim kurullarının bütün işlerinin görülmesinde yargıç gözetim ve denetimine tabi olacağını da düzenledi.

Milletvekilleri Seçim Kanunu ile kurulan YSK, daha sonra 26 Nisan 1961 tarihli 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunda da yer aldı. İlk kanunda yer alan esaslar, bu kanunla da korundu.

1961 VE 1982 ANAYASALARI'NA GİRDİ

Yüksek Seçim Kurulu, 1961 Anayasası'nın "Cumhuriyetin Temel Kuruluşu" bölümü ile 1982 Anayasası'nın "Cumhuriyetin Temel Organları" bölümünde ve "Seçimlerin Genel Yönetimi ve Denetimi" başlığı altında yer aldı ve anayasal bir kurum haline geldi.

Böylelikle YSK, yalnız seçimlerin genel yönetim ve denetimini yürüten bir kurul değil, Yargıtay ve Danıştayın kendi içlerinden çıkardıkları üyelerden oluşan, seçimlerin yargısal denetimini de sağlayan karma egemen üst yargı merci olarak kabul edildi.

Kurulun görevleri, seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğüyle ilgili bütün işlemleri yapmak veya yaptırmak, seçim süresince ve seçimden sonra seçim konularıyla ilgili bütün yolsuzlukları, şikayet ve itirazları incelemek ve kesin olarak karara bağlamak olarak belirlendi.

KURUL NASIL ÇALIŞIYOR?

11 yüksek yargıçtan oluşan YSK, Başkan, Başkanvekili ve 9 üyenin katılımıyla toplanıyor.

Kurulda, 2010'da yapılan düzenlemeyle, TBMM'de grubu bulunan ve son seçimde en çok oy alan 4 siyasi partinin temsilcisinin bulunmasına da olanak tanındı. Böylece, YSK'deki toplantılara, yüksek yargıdan gelen üyelerin yanı sıra siyasi parti temsilcilerinin de katılımı sağlandı. Bu temsilciler, Kurulun tüm çalışmalarına ve görüşmelerine katılıyor ancak oy kullanamıyorlar.

Yüksek Seçim Kurulu, kararlarını salt çoğunlukla veriyor, oyların eşitliği halinde başkanın katıldığı taraf üstün tutuluyor. Ayrıca Yüksek Seçim Kurulunun aldığı kararlara karşı yargı yolu kapalı bulunuyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar