YSK'dan Van kararı: Mazbata AKP'li adaya verildi

YSK'dan Van kararı: Mazbata AKP'li adaya verildi
YSK, seçilme hakkı geri alınan Abdullah Zeydan'ın yerine AKP adayı Abdulahat Arvas'ı belediye başkanı olarak belirledi.

DEM Parti, Van Büyükşehir Belediye Başkan adayı Abdullah Zeydan'ın memnu hakkının Adalet Bakanlığı tarafından mesai bitimine 5 dakika kala yapılan itiraz üzerine geri alındığını duyurdu.

abdulahat-arvas-kimdir-kac-yas-1705568725-ait2pf.webp
Abdulahat Arvas

Yüksek Seçim Kurulu, (YSK), seçimi kazanan Abdullah Zeydan'ın yerine AKP Adayı Abdulahat Arvas'ı belediye başkanı olarak belirledi.

NE OLMUŞTU?

Van Büyükşehir Belediye Başkan adayı Abdullah Zeydan'ın, Adalet Bakanlığı'nın mesai bitimine 5 dakika kala yaptığı itiraz sonucu kazandığı memnu hakkının iadesi geri alındı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) tarafından yapılan açıklamada, bu durum "Van halkının iradesini yok sayan bir anlayışın ürünü" olarak nitelendirildi ve "Van halkı, Büyükşehir Belediyesi dahil toplamda 14 belediyenin tümünü DEM Parti’ye kazandırmış, İl Genel Meclisinde ise büyük farkla birinci parti haline getirmiştir" ifadeleri kullanıldı.

792467image1.jpg

Adalet Bakanlığı'nın itirazı üzerine Abdullah Zeydan'ın memnu hakkının iadesi kararının iptal edildiği belirtilen açıklamada, "Zeydan, Van’da halkın büyük çoğunluğunun desteğini alarak seçilmiştir. Ancak 29 Mart 2024 Cuma günü mesai bitimine 5 dakika kala, seçime iki gün kala Adalet Bakanlığı idari bir karar ve yazıyla, 2022 yılında memnu haklarını alan ve tüm yasal denetimlerden geçen Zeydan’ın memnu haklarına itiraz etmiştir" denildi.

DEM Parti'nin açıklamasında, "Abdullah Zeydan Van halkının Büyükşehir Belediye Eş Başkanıdır. Herkesi bu gerçeğe saygı duymaya davet ediyoruz. Alınan bu yanlış karardan derhal geri dönülmelidir" ifadelerine yer verildi.

CHP'DEN SERT TEPKİ

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da Adalet Bakanlığı'nın kararına sert tepki göstererek, "Yine AK Parti'nin halk iradesine tahammülsüzlüğü, Belediye Başkanlığını kazanamamış adayına verme girişimi… Aynı örnekleri 2019 seçimlerinde Diyarbakır Bağlar ve diğer üç ilçede görmüştük. Bu kez Van Büyükşehir Belediye Başkanlığını gasp etmeye çalışıyorlar" şeklinde konuştu.

fb143fda-cd18-4202-a096-84a1bf6ab5b6.jpeg

AKP HAREKETE GEÇTİ

Öte yandan, gazeteci Alican Uludağ'ın paylaştığı bilgiye göre AK Parti, Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı mazbatasının kendi adaylarına verilmesi için İl Seçim Kurulu'na başvurdu.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar