Yılların Lahmacunu şimdi oldu Lomadjo

Yılların Lahmacunu şimdi oldu Lomadjo
Babilliler tarafından yapılan ve günümüze kadar gelen Türk mutfağının en sevilen hamur işleri arasında yer alan Lahmacun’un adını değiştirilerek Lomadjo yapıldı. 

Yılların Lahmacunu şimdi oldu Lomadjo

Yusuf AKSAKALLI / İSTANBUL

Rusya’nın başkenti Moskova’da iki şubeye sahip bir Ermeni lokantası 4000 yıllık bir tarihe sahip olan lahmacunu, müşterilerine Ermeni yemeği olarak satıyor. Restaurant sahipleri lahmacunun kendi yemekleri olduğunu ve adının da Lamadjo olduğunu iddia ediyorlar. Moskova’da açılan ve adı Lomadjo olan Ermeni restaurantın menüsündeki ilk sıradaki yemek dikkat çekiyor. HaberRus’un haberine göre, Türk lahmacunundan tek farkı ismi olan Lomadjo’ya Ruslar ve turistler çok büyük bir ilgi gösteriyorlar. Moskova’da iki şubesi bulunan restaurantın sahipleri kendilerini gerçek Ermeni mutfağının temsilcileri olarak adlandırıyorlar. Lahmacunun yani Lomadjo’nun Ermeni mutfağının en popüler yemeklerden biri olduğunu iddia ediyorlar. Restaurantın menüsünde lahmacun yani lomadjonun yanı sıra Türk mutfağının vazgeçilmez et yemekleri olan tavuk şiş, kuzu şiş, dana şiş, pirzola, lüle kebap yemekleri ve ayrıca milli içiceğimiz olan ayran, komposto gibi içecekler de bulunuyor. Ermeni lokantasında lahmacun yani lomadjonun tanesi 60 rubleden (2.90 lira) satılıyor. Bilindiği gibi Ermeniler daha öncede dünyada Türk yemeği olarak bilinen lahmacunu Ermeni pizzası diye pazarlamışlardı. Arapça kökenli bir kelime olan Lahmacun daha doğrusu iki kelimenin birleşiminden oluşuyor. “Lahm i macun”. “Lahm” et demek, “macun” hamur demek, “i” de ve demek. Sonuç olarak lahmacun; “et ve hamur” demek. Bu Arapça kökenli ama lahmacunun tarihi 4000 yıl öncesinde yaşayan Babiller’e dayanıyor. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar